PROBLEM ZA NATO Prevrati u Africi uzdrmali ceo svet, a Amerikanci igraju na opasnu kartu
Foto: Shutterstock

- Državni udari su se desili u zemljama koje su usko povezane kolonijalnim vezama sa Francuskom. Francuska je članica NATO-a i aktivni snabdevač Ukrajinom oružjem. Ovi državni udari predstavljaju problem za NATO kao zajednicu jer pokazuju spremnost Afrike da pruži otpor, a posebno za Francusku. Promena geopolitičkih opredeljenja nam ide u prilog - rekao je Soin, prenosi ukraina.ru.

Politikolog upozorava da Zapad ciljano vodi politiku raspirivanja mrežnog trećeg svetskog rata.

- Ovo će biti novi format rata. Poprimiće oblik mozaika različitih segmenata na različitim kontinentima. Ovo je proces kojim se može upravljati, neophodan je da bi se uzdrmao svet koji teži da izađe iz zone unipolarne dominacije koju predvode Sjedinjene Američke Države. Globalnim ratom Amerikanci su uvek postizali jačanje sopstvene moći. Sada i oni igraju na ovu kartu - izjavio je on.

Francuska nije supersila, njene vojne mogućnosti u Gabonu su ograničene i neće moći ozbiljno da utiče na situaciju, naglašava bivši oficir američke marinske obaveštajne službe Skot Riter u intervjuu za nemački Gegenpol.

- Po mom mišljenju, ono što se dešava u Gabonu je stalna manifestacija procesa dekolonizacije u Africi, posebno u pogledu Francuske. Francuska ima široke kolonijalne interese u Africi. Čak i nakon završetka Drugog svetskog rata, kada je Francuska izgubila svoje kolonije, nije zapravo ostala bez njih – samo ih je na postkolonijalni način osmislila u stvarnosti koju mnogi nazivaju neokolonijalizmom - rekao je Riter.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading