HLADAN TUŠ ZA BAJDENA Kineski predsednik ga ostavio "na čekanju"
Tanjug/Ap

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je "razočaran" što njegov kineski kolega Si Đinping planira da preskoči predstojeći samit G20 u Indiji.

„Razočaran sam... ali idem da ga vidim“, rekao je Bajden novinarima u nedelju, ali nije rekao kada bi taj sastanak mogao da se održi.

Peking je u ponedeljak saopštio da će premijer Li Ćiang predvoditi kinesku delegaciju na samitu u Delhiju ove nedelje.

Si i Bajden su se poslednji put sastali na samitu G20 u Indoneziji prošle godine. Odnosi SAD i Kine ostaju napeti uprkos naletu diplomatskih poseta Vašingtona ove godine radi oživljavanja dijaloga.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije ni potvrdilo ni demantovalo prisustvo gospodina Sija na samitu u Delhiju kada su ga na brifingu za novinare u ponedeljak istakli.

"Li Ćiang će predvoditi kinesku delegaciju na samitu G20. To je veliki i važan globalni ekonomski forum. Kina mu je oduvek pridavala značaj i aktivno je učestvovala u sličnim događajima", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine.

Ali novinski izveštaji, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa ovim pitanjem, rekli su prošle nedelje da gospodin Si ne planira da prisustvuje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading