PUTIN JE DOBIO "NJET"
Foto: AP/Foto: AP/Alexei Druzhinin

Stranka liberalna Jabuka je jedan od najvećih protivnika rata.

Glasanje je uglavnom bez mogućnosti pravog izbora, a Moskva će birališta otvoriti i u okupiranim ukrajinskim regijama kako bi dodatno u svoj ustavnopravni poredak ilegalno integrirala četiri okupirane i "pripojene" regije.

Regionalni izbori koji će se završiti u nedjelju biće prilično komplikovani u brojnim regijama, već u četiri otete ukrajinske regije glasanje traje još od kraja avgusta.

U samoj Rusiji birači će popunjavati ispražnjena mesta u državnom parlamentu Dumi, bira će 26 guvernera, glasa će i za kandidate 20 regionalnih parlamenata.

Zemlja ima ukupno ima 83 federalne jedinice, ne računajući okupirane delove Ukrajine, što znači da će glasanje zaobići dobar deo države.

Ruski politički sastav nije jednostranački, već duboko kontrolisan.

U zemlji slobodno deluju samo stranke kojima Putinov režim to dopušta, od krajnje levice do krajnje desnice, te se vladajuća Ujedinjena Rusija najčešće u tom sistemu snaga pokušava da se prikaže kao najrazumnija grupacija između različitih ekstrema.

Jedina stranka koja se otvoreno protivi njegovoj vlasti i ratu, a izlazi na ove izbore, jeste liberalna Jabuka, ali ona već godinama ne uspeva da ostvari opipljive rezultate.

Njegov osnivač i najprepoznatljiviji vođa Grigorij Javljinski opisao je svoje stavove u prošlogodišnjem intervjuu Večernjem listu.

"Naša stranka je kategorički protiv rata. Bili smo isto tako protiv aneksije Krima, protiv rata u Donbasu i Siriji. Generalno smo protiv Putinove politike od samog početka. Naravno, s obzirom na to da smo parlamentarna stranka europskog tipa, zaista je nemoguće funkcionisati u policijskoj državi", rekao je Javljinski.

Dok se liberali suočavaju s nepremostivim preprekama režima, opozicioni i zapadni mediji fokusirali su se na jedinu trku u maloj pokrajini na jugu Rusije koja pokazuje neke znakove demokratskih izbora.

Naime, u Hakasiji, broji oko 500.000 stanovnika, mogao bi da pobedi kandidat koji nije po volji Putinu.

Tamošnji guverner, komunista Valentin Konovalov (35) bio je samo jedan od trojice opozicionih guvernera koji su pobedili na izborima 2018. godine.

Kako se režim druge dvojice uspeo da reši, uhvativši jednog, a drugog je naterao na podnošenje ostavke, ostao je samo Konovalov.

Putinova Ujedinjena Rusija protiv njega je kandidovala Sergeja Sokola (53), ali kada je u rezultatima anketa videla da će sigurno izgubiti, zatražila je od njega da se povuče iz trke kako se stranka ne bi osramotila, što je on i učinio pre nekoliko dana, navodno zbog lošeg zdravlja.

Neki spekulišu da bi režim mogao da poništi rezultate izbora iz nekog izmišljenog razloga ako mladi komunista ponovo pobedi, kako se i očekivalo.

Komunistička partija, kojoj pripada, jednina je veća stranka koja pokazuje bilo kakve znakove nezavisnosti u odnosu na Putinovu vlast, ali u svim važnijim pitanjima, poput rata u Ukrajini, redovno glasa za vladine predloge.

Druge stranke još otvorenije podržavaju Putina.

Konovalov, isto tako, nije protivnik rata – Vašington ga je sankcionisao zbog pozivanja Rusa da učestvuju u invaziji.

Fokus njegove političke platforme je borba protiv korupcije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading