Tramp i objava na mreži
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

 

PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

 

Tramp 44% - Bajden 38%. Presek stanja godinu i nešto pred predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, koje cela planeta sa nestrpljenjem iščekuje govori mnogo toga. Ishod trke za Belu kuću, svakako, i te kako će se pratiti i u Srbiji. Ne bez razloga.

Uglavnom, skok popularnosti bivšeg predsednika Donalda Trampa i prednost koju ima u odnosu na Džozefa Bajdena, kako ocenjuju i strani i domaći analitičari, rezultat je njegovog progona u SAD. Podsetimo, protiv Trampa je podignuto nekoliko optužnica, zbog kojih je privođen u sud (i odmah puštan, posle fotografisanja i uzimanja podataka), a do ovih šest procenata prednosti u odnosu na Bajdena došao je posle nedavnog hapšenja u Džordžiji. Trampu se na teret stavlja navodni pokušaj da prekroji izborne rezultate 2020. godine. Njemu će se zbog toga i suditi, a demokratski establišment i njima naklonjeni mediji, kojih je većina u SAD, sada traže zakonsko uporište da zbog sudskih procesa onemoguće Trampu da se uopšte kandiduje.

SVET IŠČEKUJE

Ovakav uvod bio je potreban da biste stekli makar neku sliku o tome kakva se rovovska borba upravo vodi u Americi, iako je do izbora ostalo još nešto manje od 14 meseci. A, kao što rekosmo, ishod trke između Trampa i Bajdena mogao bi da ima velikog uticaja na ceo svet. Najvažnije je svakako kako će se to odraziti na rat Ukrajine i Rusije, međutim, mnoge oči su i u Srbiji uprte preko okeana.

Razumljivo, ovde se zdušno navija za Trampa, pre svega zbog problema Kosova i Metohije. Odnos američke administracije, naime, bio je mnogo, mnogo blaži prema Beogradu (mada se i sada ne može reći da je Vašington najtvrđi prema Srbiji i našim interesima). Ipak, dok je Tramp bio na vlasti, setićete se, prištinski bezumnik Aljbin Kurti je ekspresno počišćen iz vlade kada je pokušao da radi ovo što preduzima sada, a da ga manje-više niko ne dira. Upravo zbog takvih stvari Ričard Grenel, jedan od najbližih Trampovih saradnika, doslovno je persona non grata u Prištini.

PRIŠTINA STREPI

Ne treba, naravno, biti naivan, pa pomisliti da će Vašington suštinski promeniti stav prema samoproglašenoj kosovskoj nezavisnosti, bez obzira na to ko se posle izbora sledeće godine useli u Belu kuću. Ali, da u Prištini strepe od Trampovog povratka, strepe... 

Kako za Alo! kaže analitičar Stevica Deđanski, eventualna Trampova pobeda donela bi pre svega smanjenje pritiska na Srbiju.

- Donela bi i normalnije shvatanje problema na terenu jer je Tramp pokazao da ima makar malo razumevanja za naše stavove, dok ih sadašnja administracija nema nimalo - ocenjuje Deđanski.

 

Suđenje počinje u martu 2024.

Početak suđenja Donaldu Trampu, po optužbi o navodnom poništavaju rezultata predsedničkih izbora, zakazan je za 4. mart sledeće godine, saopšteno je iz suda u Vašingtonu. Odluka okružnog sudije znači da će suđenje početi usred izbora za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i dan pre tzv. superutorka, kada se u jednom danu održava više izbora.

Specijalni tužilac Džek Smit predložio je da suđenje počne u januaru, dok je Trampov tim rekao da bi suđenje trebalo da bude odloženo do aprila 2026. godine, odnosno posle predsedničkih izbora.

 

 

Nagrada za Grenela

U Skupštini Srbije prekjuče je održana konferencija „Dan Amerike u Beogradu“, na kojoj je, između ostalih, nagradu za jačanje odnosa naše zemlje i SAD dobio i Ričard Grenel, jedan od najbližih Trampovih saradnika. On se tom prilikom obratio preko video-linka i pozvao na jačanje odnosa Srbije i SAD.

Grenel je dodao da voli da dolazi u Srbiju i da će uskoro doći u posetu.

 

 

Kako je Tramp pomogao Srbiji

1. Mnogo uravnoteženiji odnos prema Beogradu i Prištini od njegovih prethodnika

2. Jačanje ekonomske saradnje

3. Nove američke investicije

4. Pritisak na saveznike SAD da ulažu u Srbiju

5. Snaženje vojne saradnje sa našom zemljom

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading