kim džong un
Foto: EPA/EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvovao je ceremoniji predstavljanja nove podmornice za koju Pjongjang tvrdi da može da nosi nuklearno oružje. Državni mediji su izvestili da je plovilo, nazvano „heroj Kim Kun Ok”, po tamošnjoj istorijskoj ličnosti, značajno ojačalo nuklearnu moć zemlje. Objavili su fotografije Kim Džong Una na brodogradilištu, u pratnji mornaričkih oficira, kako posmatra crnu podmornicu koja će, kako je rekao, biti glavni adut za „podvodnu ofanzivu”. Međutim, analitičari tvrde da podmornica ima suštinskih ograničenja i ranjivosti. Veruju da je reč o plovilu koje je već predstavljeno 2019, ali je adaptirano da može da nosi nuklearno oružje. Sumnjaju i da je reč o „Romeo” klasi sovjetskog dizajna koju je Pjongjang kupio sedamdesetih godina prošlog veka iz Kine, pre nego će pokrenuti domaću proizvodnju.

Bi-Bi-Si prenosi da novi brod koji ima otvore za deset raketa jeste poboljšanje u odnosu na jedinu podmornicu Severne Koreje koja može da lansira samo jednu balističku raketu. Vest o predstavljanju podmornice za nuklearni napad preneli su zapadni mediji uz napomenu da nemaju informacije o tome da li je zaista operativna i da Severnokorejci tek treba da pokažu da može uspešno da ispali nuklearne rakete.

Međutim, analitičari ne spore da Kim Džong Un ide ka cilju o međunarodnom priznanju Severne Koreje kao nuklearne države, koji je zacrtao njegov otac Kim Džong Il.

Severnokorejski lider takođe ide u susret Vladimiru Putinu s kojim treba da se sastane sledeće sedmice u Vladivostoku, a u času kada SAD upozorava da Pjongjang oružjem pomaže Rusiju u ratu u Ukrajini.

„Njujork tajms” pretpostavlja da Kim možda traži tehnologiju od Moskve koja bi pomogla u izgradnji podmornice na nuklearni pogon, dok Rusija traži municiju, uključujući artiljerijske granate i protivtenkovske rakete. Procenjuju da je Severna Koreja verovatno odlučila da ceremoniju predstavljanja nove podmornice svetu upriliči ciljano tako da se poklopi s današnjim svečanostima koje će biti organizovane povodom 75 godina od osnivanja države.

Kina planira da pošalje visoku delegaciju na ovaj događaj. Nakon ove proslave Kim Džong Un bi trebalo da ode u Vladivostok na susret sa Putinom. Ukoliko u poslednji čas ipak ne otkaže ovu posetu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading