nagorno-karabah
Foto: Printscreen/Printscreen

Tenzije oko te regije koja je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana, ali u njoj živi oko 120.000 Jermena, već mesecima ključaju.

Navodno je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji u još jednom incidentu.

U glavnom gradu Karabaha čuju se sirene za vazdušnu opasnost, a svedoci kažu da se čuju zvuci dronova.

Dva suseda, Azerbajdžan i Jermenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U poslednjem šestonedeljnom ratu 2020. Azerbejdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Jermenija držala od 1994. godine.

 

 

Od decembra Azerbejdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Jermenije, poznatog kao Lačinski koridor. Optužio je Jermeniju da koristi put za dovoz vojnih zaliha, što Jermenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.

 

 

Podsetimo, nedavno su mediji preneli da azerbejdžanska vojska gomila svoje snage u blizini granice s Jermenijom i da su iscrtali na vojnim vozilima "ratne oznake", odnosno simbole koji podsjećaju na ono što je činila ruska vojska pre invazije na Ukrajinu, kada je iscrtala na vojnim vozilima slovo Z.

 

 

U slučaju Azerbajdžana, kako prikazuju snimci objavljene na društvenim mrežama, ukoliko su autentične, radi se o obrnutom slovu A, odnosno ∀.

Obaveštajni podaci iz otvorenih izvora potvrdili su jermenske tvrdnje da se Azerbajdžan sprema za rat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading