putin
Foto: Tanjug/Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Istaknuti američki demokratski senator Robert Menendez optužen je u federalnom slučaju zbog navodne koruptivne veze sa trojicom biznismena. Optužnica, koja je u petak otkrivena u saveznom sudu na Menhetnu, takođe imenuje njegovu suprugu Nadin, kao i još troje osumnjičenih, koji su navodno umešani u šemu.

Robert Menendez

EPA

 

Prema dokumentu, poslanik i njegova supruga su, najmanje od 2018. do 2022. godine, primili „stotine hiljada dolara mita u zamenu za korišćenje Menendezove moći i uticaja kao senatora“ da služe interesima trojice biznismena, kao i strani državni akter, naime Egipat.

„Ta mita su uključivala gotovinu, zlato, isplate hipoteke za kuću, nadoknadu za posao koji se slabo javlja ili se ne javlja, luksuzno vozilo i druge stvari od vrednosti“, navodi se u optužnici.

Pretresom Menendezove kuće pronađene su zlatne poluge u vrednosti od oko 100.000 dolara, kao i skoro 500.000 dolara skrivenog novca, prema tužiocima.

Nova optužnica je drugi korupcijski skandal za Menendeza dok je bio na funkciji. 2015. godine, senator je optužen u Nju Džersiju za podmićivanje u šemi između njega i bogatog očnog lekara. Lekar je navodno menjao razne „poklone“ u vrednosti od skoro milion dolara za političke usluge senatora. Slučaj je okončan pogrešnim suđenjem krajem 2017. godine, kada porota nije donela presudu.

Menendez je bio predsednik Senatskog komiteta za spoljne poslove od početka 2021. On je bio aktivni zagovornik sankcija Rusiji koje su uvele SAD od početka sukoba u Ukrajini, više puta tvrdeći da su mere ključne za „ograničavanje sposobnosti Rusije da učestvuju u globalnoj ekonomiji, ograničavaju kritičan izvoz i... nameću troškove ruskoj eliti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading