lider pokreta evropa sad
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

„Predstavnici manje brojnih naroda već su izneli stav, sa kojim smo saglasni, da se popis treba odložiti dok popisni materijal ne bude ištampan na svim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, što je samo jedan od preduslova za uspešno održavanje popisa. Svakako, potrebna je i potpuna institucionalna spremnost za organizaciju i održavanje popisa, a trenutna situacija nas uverava da je suprotno“, saopšteno je iz SD-a.

S druge strane, ističu, namera aktuelne vlasti je da, suprotno praksi iz 2003. i 2011. godine, iz procesa organizacije i sprovođenja popisa stanovništva u potpunosti izoluje predstavnike opozicionih političkih subjekata.

„Prisetimo se popisa 2011. godine kada su opozicione partije tražile i dobile sledeće: po dva predstavnika u popisnim komisijama; učešće u izboru kontrolora i popisivača; postojanje duple popisnice kao kontrolni mehanizam prilikom brojanja; kontrolu unosa podataka; objavu podataka o nacionalnosti, veroispovesti i jeziku najkasnije 90 dana od dana završetka popisa; međunarodni monitoring popisa. Kako ništa od gore navedenog nije predviđeno prilikom održavanja ovogodišnjeg popisa, tražimo njegovo odlaganje do postizanja opšteg konsenzusa u vezi sa popisom. U konačnom, s obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade, a imajući u vidu da tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva, potreba odlaganja popisa nameće se kao jedino logično rešenje“, zaključuje se u saopštenju SD-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading