Švedski premijer na konferenciji za štampu
Foto: EPA/EFE/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

Pucnjave su postale skoro svakodnevna pojava u Švedskoj - neke su izveli tinejdžeri - a za većinu nasilja krive bande, piše Rojters.

Švedski zakon trenutno zabranjuje vojsci da pomaže policiji u bilo kojoj situaciji u kojoj bi upotreba sile mogla biti neophodna osim u slučaju terorističkih napada ili rata.

Nakon sastanka sa šefovima policije i oružanih snaga, premijer Ulf Kristerson rekao je da će njih dvojica sada imati zvanični mandat da istraže načine za saradnju.

Vlada će takođe razmotriti izmenu zakona kako bi se proširile okolnosti u kojima policija može da traži vojnu pomoć, iako nije dala konkretne detalje.

„Talas nasilja je... bez presedana u Švedskoj, ali je bez presedana i u Evropi, nijedna druga zemlja nema takvu situaciju kao mi“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Vlada je saopštila da želi da vojska i policija pomažu jedna drugoj u logistici, IT-forenzici, veštačenju bombi i analitici, što bi se već moglo desiti prema važećim zakonima.

Uzastopne vlade su povećale finansiranje policije i sistema krivičnog pravosuđa i pooštrile kazne za nasilne zločine, ali do sada sa malim efektom. Kristerson je rekao da je vlada primila ponude za pomoć iz celog nordijskog regiona, dodajući da njegove kolege u Norveškoj, Finskoj i Danskoj ne žele da se „zločin švedskih bandi učvrsti“ u njihovim zemljama.

Jedanaest ljudi je smrtno stradalo ovog meseca, a jedna je ubijena bombom, što je septembar najsmrtonosniji mesec od decembra 2019.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading