Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Vladimir Putin se u četvrtak uveče sastao s Andrejem Troševim i zamenikom ministra odbrane Rusije Junus-bekom Jevkurovim. Kremlj je u petak javnost obavestio o tom sastanku i objavio kratki video i nekoliko fotografija kako bi potkrepio svoje tvrdnje. Vagner je Troševa, čije borbeno ime glasi "Sedi", otpustio u julu, nedugo nakon Prigožinovog propalog puča koji se dogodio 24. juna.

Prigožin je poginuo kada je avion u kojem su bili on, nekoliko njegovih prijatelja i suosnivač Vagnera Dmitrij Utkin 23. avgusta pao kod sela Kuženkino u Tverskoj oblasti na severu Rusije.

Nekoliko dana nakon što je Prigožin poginuo, proruski kanali na društvenoj platformi Telegram došli su u posed dokumenta koji u širi opticaj navodno pustila Savezna bezbednosna služba Ruske Federacije, a u kojem je pisalo da je Trošev Kremlju javio šta to obezglavljeni Vagner namerava da uradi.

Newsweek navodi da je Ministarstvo odbrane Rusije, prema svemu sudeći, apsorbovalo Vagner. Ruske dnevne novine "Kommersant" napisale su da je Putin 29. juna rekao da će Trošev komandovati "vagnerovcima" koji su nakon Prigožinove smrti potpisali ugovore s Ministarstvom odbrane Rusije.

Kremlj u petak nije rekao koja je Troševljeva funkcija, međutim kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio da je postao zvaničnik Ministarstva odbrane Rusije.

Putin je Troševu na sastanku rekao da želi da razgovara o pitanjima koji se tiču socijalne politike. Ruski je predsednik dodao da su on i Trošev razgovarali o vojnim jedinicama sačinjenim od dobrovoljaca koji će u Ukrajini obavljati razne borbene zadatke.

- Vi ste više od godinu dana bili deo takve jedne jedinice - rekao je Putin.

- Znate o čemu se radi, znate kako se to radi, znate koji se problemi moraju rešiti kako bi se akcije izvodile bez problema - dodao je ruski predsednik. U videu koji je objavio Kremlj nije se moglo čuti kako je Trošev reagovao na Putinove reči.

- Održavate odnose sa svojim saborcima i sada ćete nastaviti da odrađujete te borbene zadatke - rekao je Putin.

Trošev je bio prisutan na sastanku između "vagnerovaca" i Putina koji se održao nakon Prigožinovog propalog puča. Ruski predsednik je rekao da su mnogi "klimali glavama" kada je "vagnerovcima" ponudio nekoliko različitih novih poslova, međutim Prigožin je tada rekao da se "njegovi momci ne slažu s tom odlukom", piše Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO

@lepotesrbijee Do sada smo mogli čuti za egipatske i bosanske piramide, ali ako je verovati dokazima koje je su priložili lokalni poznavaoci ovog fenomena sve su prilike da se i Srbija može pohvaliti njihovim postojanjem! 🤩 #lepotesrbije #ovojesrbija #piramide #fyp #foryou ♬ Ascend - SEDVTED

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading