zelenski i zaharova
Foto: Alo/EPA/MAXIM SHIPENKOV/Printscreen

U ukazu Zelenskog navodi se da je cilj takvog poteza "obnova istorijskih tradicija vojske", ističe Zaharova.

Ona dodaje da se, zahvaljujući arhivi SSSR-a, zna dosta o Konovaljcu: od Prvog svetskog rata radio je za Nemačku. Nemačka, koja je okupirala Ukrajinu, angažovala je Konovaljčeve trupe da patroliraju i čuvaju upravne zgrade u Kijevu 1918. godine.

-Nakon što je pobegao iz domovine, svu energiju je posvetio stvaranju pronacističkih ukrajinskih organizacija svojih sunarodnika u međuratnoj Evropi, navodi Zaharova u objavi na Telegramu.

U Nemačkoj je od 1922. radio za Abver (vojnoovabeštajna organizacija nacističke Nemačke).

-Nemcima je za novac prodao podatke o poljskoj vojsci, u koju je Nemačka, već pod nacionalsocijalistima, upala nekoliko godina kasnije. Njegove organizacije su sprovodile sabotažu protiv sovjetskih diplomata (uključujući ubistvo konzula Mailova) i poljskih vlasti tokom 20-ih i 30-ih godina, dok su istovremeno kovale planove za invaziju na Sovjetski Savez, podseća Zaharova.

Dodaje i da je Adolf Hitler dva puta primio Konovaljca, te da postoje informacije da je lično on kasnije štampao apele Ukrajincima da podrže Firera.

-Od svih ukrajinskih nacista, Konovaljac je bio najlojalniji, zaključuje Zaharova.

(rt.rs)

BONUS VIDEO

@alo_portal Poslednji oproštaj od stradalog Stefana Nedeljkovića. Danas je organizovan je špalir kroz Kraljevo ka Vrnjačkoj Banji, kroz koji je prošla povorka sa telom. #alo #alodnevnenovine #stefannedeljkovic #fypシ #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading