policija
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U američkim medijima i na društvenim mrežama pojavio se snimak ubistva Rajana Karsona (32), aktiviste velikog srca i talentovanog pesnika koji je nasumično izboden na smrt pred svojom devojkom - koja je očajnički pokušala da dobije pomoć nakon mučnog napada u Bruklinu, Njujork, javlja "New York Post".

Karson, u sivom odelu, i mlada žena, u plavoj haljini bez rukava, ustaju i kreću niz ulicu, u istom pravcu kao i muškarac u tamnoj dukserici koji je upravo prošao pored njih, sa kapuljačom na glavi i rukama u džepovima.

Samo nekoliko koraka ispred njih, muškarac počinje da šutira skutere parkirane u blizini ivičnjaka bez očiglednog razloga.

Iznenada, okreće se Karsonu i više: "U šta, do đavola, gledaš?"

Karson - koji je odgovorio da ne gleda ništa - je zatim stao između svoje devojke i razjarenog stranca, koji je počeo da se približava paru.

"Ubiću te!", pretio je muškarac dok ga je Karson molio: "Ohladi! Smiri se!", podižući ruku u odbrambeni položaj.

Ali, napadač nastavlja da proganja Karsona i vadi nož, dok se žrtvina devojka - koja im pritrčava iza leđa - čuje kako mahnito viče: "Molim te! Molim te! Molim te!"

Karson je pokušao da pobegne od napadača, ali je naleteo na klupu na kojoj su do malopre sedeli i pao.

Napadač ga je zatim uhvatio za jaknu i oborio, divljački ga ubadajući više puta u grudi dok ih žrtvina devojka sustiže.

 

 

Zatim napadač odlazi, dok Karson leži sklupčan na zemlji. Napadač se na trenutak vratio i prišao prestravljenoj ženi, koja je podigla ruku da ga zaustavi.

Muškarac ju je pljunuo, i dalje držeći nož u ruci, pre nego što je šutnuo smrtno ranjenog Karsona i odjurio.

Nepoznata žena se tada pojavljuje u uglu kadra, vičući napadaču: "Nemoj ga povrediti!", ponavljajući jedno ime: "Brajan".

Istražitelji veruju da su se žena i osumnjičeni poznavali pre ubistva, rekli su u utorak policijski izvori.

"Tako mi je žao!", uzvikivala je ista žena dok je prilazila Karsonu, koji je ležao na trotoaru, a njegova zabrinuta devojka stajala pored njega.

"Idi, pazi na njega!"“, vikala je Karsonova devojka ženi, pokazujući na napadača.

"Zovem hitnu", dodala je.

Video se prekida dok devojka kleči iznad Karsonovog tela, nežno pomerajući njegovu ruku koja mu je visila preko lica.

Držala je svog teško povređenog dečka u naručju pre nego što je hitno prebačen u bolnički centar okruga Kings, ali je bilo prekasno - pošto mu je ubod nožem probio srce.

Stravični napad dogodio se na aveniji Lafajet i Bulevaru Malkolma Eksa, samo nekoliko blokova od železničke stanice Bedford-Nostrand, gde je par izašao iz metroa na povratku kući sa venčanja, rekli su policajci.

Povodom tog gnusnog zločina do utorka popodne još nije bilo hapšenja, ali je objavljen poster "Traži se" koji prikazuje krupni plan osumnjičenog koji nosi crni duks.

Istražitelji nisu pronašli oružje kojim je izvršeno ubistvo, a izvori kažu da ga je osumnjičeni prvo bacio u gomilu smeća pre nego što se brzo vratio da ga uzme.

Istražitelji su na mestu napada pronašli par naočara – koje su očigledno žrtvine – i dve knjige za koje se činilo da ih je nosila Karsonova devojka.

Karson – koji je došao u Njujork iz oblasti Bostona 2010. da bi pohađao Prat institut – bio je viši menadžer kampanje za čvrsti otpad u njujorškoj istraživačkoj grupi javnog interesa (NIPIRG), prema njegovom LinkedIn-u.

Njegov aktivizam se fokusirao na održivost i ekološku politiku, rekli su prijatelji za "New York Post".

U saopštenju, NIPIRG je nazvao Karsona "voljenom osobom, kolegom i prijateljem, kreativnim, talentovanim, nemilosrdnim i optimističnim zagovornikom učenika i životne sredine".

"Njegova angažovana ličnost, srdačan osmeh i široka inteligencija bili su ključ njegovog uspeha u unapređenju ciljeva do kojih mu je bilo stalo u poslu i životu", saopštila je organizacija.

"Rajan je bio vrhunski timski igrač koji bi sa zadovoljstvom preuzimao osnovne zadatke 'blokiranja i hvatanja u koštac' koji su neophodni da bi napredovao i pobedio u nekom pitanju, ali je takođe sijao u centru pažnje kao lider, menadžer kampanje i portparol."

Cimer koji je odbio da kaže svoje ime rekao je za "New York Post" da je 150 ljudi prisustvovalo bdenju za Karsona u ponedeljak uveče u Bedford-Stajvesantu.

"Na bdenju smo pitali ljude: ’Ko je ovde bolji čovek zbog Rajana Karsona?'. I skoro svi u toj gomili su podigli ruku."

Kada je cimer čuo za Karsonovu smrt, njegove misli su se odmah okrenule onima koji bi bili pogođeni tragičnim gubitkom, rekao je.

"Koga da zovem? Kako da obavestim ljude?", rekao je.

Ali navodnom napadaču nije toliko palo na pamet, rekao je.

"Osumnjičeni je najmanje važan deo ovog razgovora", dodao je cimer.

"Nemam osećanja osvete i mislim da to nije zdravo. Nisam ljut zbog toga."

Drugi cimer i prijatelj, Tom Kranc (31), rekao je u ponedeljak da je neverovatno "koliko je Karson zapravo učinio za ceo grad i za svoje prijatelje."

"On je zaista... kao epicentar čitave zajednice koju je stvorio, koju je okupio. Mislim da niko ne preteruje kada kaže da bi dao majicu sa leđa. Bio je tip koji se uvek iznova saginjao da bi bio tamo sa svojim prijateljima", rekao je on.

Jednom je prepešačio 500 milja preko Njujorka "da bi podigao svest o usvajanju zakona za instituciju prve ustanove za prevenciju predoziranja u državi", rekao je prijatelj i bivši kolega Aleks Haristal (29).

Karson je takođe bio objavljeni pesnik – koji je napisao pesmu pod nazivom "Anksioznost" o strahovima od sopstvene smrti – odnosno o "neprijatnostima" koje bi njegova smrt izazvala drugima.

"Da bi mogla doći dok me neko čeka, da ne mogu da javim da sam zadržan", napisao je u pesmi.

Akadia Katšal (32) — koja je pohađala školu sa Karsonom, volontirala sa njim i nazvala ga svojim najboljim prijateljem — otišla je u ponedeljak do njegove sobe da oplakuje njegovu smrt.

"Jednom sam bila prisutna kada je bukvalno odvratio jednog momka da ga opljačka", rekla je Katšal. "Dao mu je nešto novca."

Da je Karson imao priliku, možda bi čak i pružio ruku čoveku koji mu je oduzeo život, dodala je.

"Verovatno bi pomogao takvom tipu", zaključila je Katšal.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading