Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema informacijama, aktivisti grupe pod nazivom Climaksimo sedeli su na lisabonskom autoputu Segunda Circular u znak protesta protiv obližnje energetske kompanije Galp. Dvojica demonstranata su takođe visila o kablovima na pešačkom mostu koji gleda na autoput.

Međutim, protest je navodno okončan nakon samo nekoliko minuta kada su frustrirani vozači odlučili da sami pomere aktiviste.

Viralni video prikazuje kako su automobili trubili u aktiviste pre nego što je desetak vozača izašlo iz vozila i brzo izvuklo malu grupu sa ulice.

 

 

Grupa klimatskih aktivista sebe opisuje kao „antikapitalistički“ kolektiv klimatske pravde sa sedištem u Lisabonu. Optužuje kompanije poput Galpa za "genocid".

Rezident Portugala je izvestio da je uhapšeno devet aktivista. Međutim, jedna portugalska novinska agencija javila je da je grupa održala novi protest u sredu ujutro.

Jedan aktivista Climaksimo-a rekao je za SIC Noticias da ne osećaju da njihove demonstracije izazivaju javni nered.

„Javni nered nastaje kada u Portugalu nema usluga koje bi opsluživale ljude, kada nema stanovanja, kada nema izolacije kuća“, rekao je on za novinsku agenciju.

Grupa veruje da su vlade i kompanije širom sveta "objavile rat ljudima i planeti" u "namernom i koordinisanom činu nasilja".

"Oni upravo sada ubijaju hiljade ljudi, bacaju desetine miliona, žive ih spaljuju, dave ih. Upravo sada osuđuju milione ljudi na gasne komore, samo ovoga puta, gasovi su gasovi staklene bašte, a komora je cela planeta. Ovo se zove klimatski slom i radi se o smišljenom i koordinisanom činu nasilja“, tvrde aktivisti na svom sajtu.

Hiljade radikalnih klimatskih aktivista iz Ektinction Rebellion-a, Greenpeace-a i drugih grupa blokirali su prošlog meseca holandski autoput u znak protesta protiv milijardi evra vladinih subvencija za industriju fosilnih goriva.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading