bajdenov pas
Foto: EPA/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Elizabet Aleksander, portparolka prve dame, rekla je da je Bajden i njegova supruga duboko stalo do bezbednosti osoblja Bele kuće i onih koji ih štite svaki dan.

„Oni su i dalje zahvalni na strpljenju i podršci američke tajne službe i svih uključenih, dok nastavljaju da rade na rešenjima“, rekla je ona u saopštenju poslatom e-poštom, dodajući: „Komander trenutno nije u kampusu Bele kuće dok su sledeći koraci procenjuju.”

Elizabet Aleksander nije rekla gde je pas poslat. Dvogodišnji nemački ovčar poslednji put je viđen u subotu na gornjem balkonu Bele kuće.

Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je portparolki Bele kuće Karin Žan Pjer postavljeno pitanje na dnevnom brifingu u sredu o novoj tvrdnji da je pas ugrizao službenika Bele kuće.

Žan-Pjer je rekla da su Komander i Dejl Hejni, glavni čuvar Bele kuće, igrali i da nije probijena koža u incidentu koji je fotografisao jedan turista.

Komander je bio umešan u niz incidenata sa ujedanjem, poslednji put 25. septembra. Uniformisani oficir tajne službe ugrizen je u Beloj kući te noći i medicinsko osoblje ga je na licu mesta lečilo.

Aleksander je tada rekla da „Bela kuća može da bude stresno okruženje za porodične ljubimce“ i da Bajdeni nastavljaju da „rade na načinima da pomognu psu da se nosi sa često nepredvidivom prirodom terena Bele kuće“.

Nemački ovčar je ugrizao ili na drugi način napao osoblje Tajne službe najmanje 10 puta između oktobra 2022. i januara 2023., uključujući jedan incident koji je zahtevao posetu povređenog u bolnici, prema evidenciji Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

Komander je drugi od Bajdenovih pasa u Beloj kući koji se ponašao agresivno, uključujući ujedanje osoblja Tajne službe i osoblja Bele kuće. Na kraju su poslali prvog psa, nemačkog ovčara po imenu Major, da živi sa prijateljima u Delaveru nakon tih incidenata.

Komandir je bio poklon Bajdenu u decembru 2021. od njegovog brata Džejmsa, piše AP.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading