PODELJENA, SLABA I NESPREMNA ZA PROŠIRENJE Medojević objasnio propast EU
Foto: Printscreen

„Od izlaska Velike Britanije iz EU, svaki ozbiljni neutralni analitičar je znao da je EU u ovom formatu došao kraj“ – kaže Medojević, dodavši da je način odlučivanja u EU postao strukturni problem koji se pokazao nerešivim i sve više je udaljavao zemlje članice od birokratskih i nedemokratskih institucija u Briselu.

Medojević je takođe mišljenja da je neuspeh izmene Ustava EU i odbijanje nekih ključnih članica EU da svoju suverenost prenesu na birokratiju u Briselu, koja nema demokratski legitimitet, bio je jasan politički signal da se nametanje odluka većih i jačih neće dopasti manjima i slabijima i da će adhezione sile vremenom dovesti do blokade u funkcionisanju EU.

„Pitanje jurisdikcije Brisela nad zemljama članicama zaoštravalo se u uslovima ozbiljnih geostrategijskih i bezbednosnih izazova, rizika i pretnji kakva su pre svih, pitanja migracija i rata u Ukrajini,“ podseća on i dodaje da su umjesto solidarnosti, jedinstva i kohezije, pitanja migracije i rata u Ukrajini dovele do blokade Evropske Unije.

„Nema ništa od proširenja EU i Crna Gora neće nikad biti punopravni član ove i ovakve EU. Maksimalno optimisitička varijanta je da se realizuje Makronov plan o nekoj proširenoj Evropskoj političkoj zajednici gde bi sadašnji kandidati imali neke benefite koje imaju punopravni članovi“ – mišljenja je Medojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading