izrael
Foto: Tanjug/Foto:Tanjug/AP/printscreen

Palestinska vojna grupa Hamas u subotu, 7. oktobara ispalila je hiljade raketa.

Organizacija, koju su brojne zemlje prepoznale kao terorističku grupu, rekla je da je njen cilj da „zapali zemlju pod nogama okupatora“.

Šef Hamasa Mohamed Deif rekao je: „Ovo je dan najveće bitke za okončanje poslednje okupacije“.

Ludovika Kasteli, doktorant na Univerzitetu u Lesteru, rekla je za Dejli star da će današnji napadi samo nastaviti "ciklus nasilja" i da bi mogli da dovedu do sveopšteg sukoba.

„Svedoci smo masovnog iznenadnog napada na Izrael, koji će najverovatnije dovesti do rata u Gazi“, rekla je ona.

Analitičari očekuju da će izraelska vojna reakcija biti bez presedana. Ovo ima potencijal da bude transformativni događaj, koji će sigurno dovesti do dalje radikalizacije i zacementirati ciklus nasilja.

Ona je rekla da će analitičari pažljivo pratiti kako će reagovati zapadne vlade i Hamasovi saveznici, nazvavši njihove reakcije „ključnim“.

Već su brojne zemlje – uključujući Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju, Francusku, Nemačku i Ukrajinu – osudile napade i pozvale na njihovo zaustavljanje.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je danas u objavi na društvenim mrežama: „Velika Britanija nedvosmisleno osuđuje užasne napade Hamasa na izraelske civile. Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek podržavati pravo Izraela da se brani“.

Kasteli je primetila da bi tekući odgovori na sukob mogli pomoći u oblikovanju njegovog ishoda.

„Biće ključno videti kako će različite strane reagovati“, nastavila je ona, „ali i druge frakcije kao što je Hezbolah. Hezbolah je najavio da su u direktnom kontaktu sa palestinskim otporom i definisao napad kao odgovor na okupaciju Izraela i poruku zemljama koje žele normalizaciju sa Izraelom, prenosi britanski "Dejli Star".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading