Ratno stanje u Izraelu
Foto: Tanjug/Tanjug/Ohad Zwigenberg (STF)

Izrael je u nedelju zvanično objavio rat Hamasu, postavljajući scenu za veliku vojnu operaciju u Gazi dok borbe besne na izraelskom tlu nakon subotnjeg iznenadnog napada islamističke militantne grupe u kojem je ubijeno na stotine Izraelaca.

Šokantni teroristički napad doveo je do najsmrtonosnijeg dana u decenijama za Izrael i usledio je nakon višemesečnog porasta nasilja između Palestinaca i Izraelaca, sa dugotrajnim sukobom koji se sada nalazi na nepoznatoj i opasnoj novoj teritoriji.

Pitanja se takođe vrte oko toga kako je izgledalo da su izraelski vojni i obaveštajni aparati zatečeni u jednom od najgorih bezbednosnih propusta u zemlji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je odmazdu, upozoravajući da će se njegova zemlja "moćno osvetiti" i da se sprema za "dug i težak rat" koji je pred njima.

On je pozvao Palestince koji žive u Gazi da „odlaze sada“. Tokom subote i nedelje, Hamas je lansirao hiljade raketa iz pojasa Gaze u Izrael – direktno pogađajući više lokacija u zemlji, uključujući Tel Aviv – dok su naoružane terorističke grupe ulazile u Izrael i infiltrirali se u vojne baze, gradove i farme, pucajući na civile i uzimajući taoce.

U poslednjim vestima, Izrael je bombardovao sedište "Nacionalne islamske banke" u Gazi.

Broj mrtvih u Izraelu nakon napada Hamasa u subotu verovatno će biti preko 500, sugeriše analiza CNN-a. Više od 2.000 je povređeno, saopštilo je izraelsko ministarstvo zdravlja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading