Iranska vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Iako je Teheran pohvalio operaciju, on je negirao umešanost. Zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Finer rekao je da u ovom trenutku nema „direktnih informacija“ koje povezuju ove napade sa Iranom, ali da SAD veruju da je Iran „široko saučesnik“ u napadima Hamasa u Izraelu.

Ipak, razvijajući se odnos Irana sa Hamasom i njegovim palestinskim militantnim partnerima, Islamskim džihadom, dobro je dokumentovan.

Dvosmislen savez koji se razvija

Hamas se nekoliko godina okrenuo protiv Irana zbog njegove podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu tokom građanskog rata u zemlji. Na kraju se vratio u orbitu Teherana i otvoreno je komunicirao sa Iranom i njegovim paravojnim saveznicima o svojim militantnim ciljevima.

Finansiranje

Izrael kaže da Iran podržava Hamas u iznosu od oko 100 miliona dolara godišnje. Američki Stejt department je 2021. rekao da grupa dobija sredstva, oružje i obuku od Irana, kao i neka sredstva koja se prikupljaju u arapskim zemljama Zaliva.

Regionalna koordinacija

Iranski paravojni saveznici u regionu – naime libanska šiitska naoružana grupa Hezbolah – više puta su se hvalili o čvrstoj bezbednosnoj koordinaciji sa palestinskim islamističkim grupama. (Veliki deo zapadnog sveta i neke arapske zemlje smatraju Hezbolah, Hamas i Islamski džihad terorističkim grupama.)

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading