kibuc
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U pitanju je kolektivna zajednica, tradicionalno agrarna.

Prvi kibuc bio je Degania Alef, osnovan 1910. godine Danas u Izraelu ima preko 270 kibuca.

Oni su se veoma diverzifikovali od svojih poljoprivrednih početaka i mnogi su sada privatni. Bez obzira na njihov status, kibuc nudi jedinstven uvid u izraelsko društvo i predstavlja zanimljivo mesto za posetu.

Reč kibuc znači „sakupljanje“, međutim, prvi kibuci su bili poznati kao „kvutzat“, što znači grupa.

Prvi je bio kibuc Deganija, južno od Galilejskog mora. Mladi Jevreji koji su ranije radili na isušivanju obližnjih močvara u svrhu poljoprivrede i stanovanja ljudi, gradeći sebi zajednicu.

Zemljište je kupio Jevrejski nacionalni fond. Radili su težak posao kako bi zemlju učinili plodnom. Ovi pioniri su stvorili zajednicu zasnovanu na poljoprivredi.

kibuc

Shutterstock

 

Nakon osnivanja Deganije, osnovan je niz drugih kibuca. Mnogi se nalaze oko Galilejskog mora i u dolini Jezreel. Tokom preddržavnih godina, i nakon Deklaracije nezavisnosti, nastalo je mnogo više kibuca. Pojavili su se širom Izraela od strane pionirskih grupa.

Kibuci su u početku bili gotovo univerzalna poljoprivredna naselja. Ne ekonomski motivisani, stanovnici opština su sve delili i radili kao članovi kolektiva.

U prvim danima, vremena su bila teška, sve se delilo i život je bio težak. Svi članovi su imali različite poslove u zajednici, uglavnom u poljoprivredi.

Međutim, neki su bili u kuhinji, vrtiću ili radili u dečjoj kući, određenim sredinama u kojima bi deca provodila većinu svojih dnevnih sati. Svi obroci su jeli u trpezariji i osećaj zajedništva je bio sjajan.

Uticaj kibuca na uspostavljanje Izraela je nesumnjivo jedinstven. Šezdesetih godina samo 4% Izraelaca živelo je u kibucima. Danas kibucnici čine 15% članova izraelskog parlamenta, Kneseta.

Nakon penzionisanja, David Ben Gurion, prvi premijer Izraela, preselio se u kibuc Sde Boker. Ben Gurion je to učinio da bi izrazio svoje divljenje pionirima koji su naporno radili na razvoju pustinje Negev, piše Touristisrael.

kibuc

Shutterstock

 

ŽIVOT DANAS

Od 1970-ih i 80-ih, rastući trend je privatizacija kibuca. Ovo je došlo uporedo sa ekonomskim razvojem u Izraelu.

Svoje članove je uspostavio kao ljude koji doprinose široj ekonomiji. Danas su mnogi izraelski kibuci privatni, međutim, oni zadržavaju svoje zajedničke korene. Još uvek postoje mesta sa jakom saradnjom i aktivnostima u zajednici.

Mnogi su se udaljili od svojih korena samo za poljoprivredu i uglavnom su se nastanili u proizvodnji. Kompanije u kibucima čine oko 10% poljoprivredne proizvodnje u zemlji i mnoge od ovih industrijskih aktivnosti dovele su do velikih uspeha.

Fabrika za rezanje dijamanata u Kibucu Degania sada zarađuje nekoliko miliona dolara godišnje.

Kompanija Netafim iz kibuca Hatzerim bila je svetski pionir u opremi za navodnjavanje kap po kap. Imaju vodeću fabriku u kibucu i mnoge druge širom sveta. Drugi su se diverzifikovali u turizam. Sada su hoteli u kibucu popularna mesta za boravak.

kibuc

Shutterstock

 

KAKO POSETITI KIBUC?

Svako može da se provoza kroz većinu kibuca ili da odsedne u svojim hotelima. Uvek je dobro unapred proveriti pravila poseta i poštovati ovaj jedinstveni način života tamo - kada nije ratno stanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading