Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

„Izraelska okupacija koristi međunarodno zabranjene bele fosforne bombe protiv Palestinaca u naselju Karama u severnoj Gazi“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na platformi Ks.

Rami Abdo, osnivač Evropske opservatorije za ljudska prava, objavio je video snimak na platformi Ks o tome kako je Izrael koristio fosforne bombe.

„Izraelske vojne snage koriste otrovni beli fosfor [bombe] na gusto naseljenim područjima severozapadno od grada Gaze“, napisao je on.

 

 

Human Rights Vatch sa sedištem u Njujorku ranije je citirala izveštaje o izraelskoj upotrebi belih fosfornih bombi u Gazi tokom prošlih sukoba.

Upotreba oružja od belog fosfora za stvaranje dimne zavese i pokrivanje kretanja trupa je zakonski prihvaćena, ali Ženevska konvencija iz 1980. zabranjuje njegovu upotrebu u gusto naseljenim područjima.

Iz Izraela nije bilo komentara na tu tvrdnju.

Izrael je u utorak treći dan nastavio sa vazdušnim napadima na pojas Gaze, nakon napada Hamasa sa više frontova na izraelske gradove u blizini primorske teritorije. Hamas je saopštio da je napad bio odgovor na izraelske prekršaje u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalimu i povećano nasilje među naseljenicima.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je najmanje 830 Palestinaca ubijeno, a 4.250 povređeno u izraelskom bombardovanju pojasa. Više od 1.000 Izraelaca je ubijeno, navodi izraelski dnevnik Haarec.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading