crna gora
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

“Čini mi se da su uspeli da pronađu formulu za dođu do ta famozna 49 poslanika za podršku u vladi, jer je to neophodno Crnoj Gori kako bi se realizovale reforme u oblasti pravosuđa koja je ključna za napredak u EU. Ali bolje ikada nego nikada budući da je počeo da se približava kraj roka za formiranje vlade“, saopštio je Pantelić.

Kazao je da je da smatra da će Demokrate biti do vlade i da je to pokazala njihova sinoćnja sednica.

„Mislim da će Demokrate da budu deo Vlade, to je pokazala njihova elektronska sednica sinoć, oni shvataju momenat u kojem se Crna Gora nalazi i na kraju krajeva moraju da pokažu da stoje iza reči koje su izgovarali tokom svih prethodnih godina“, kazao je Pantelić.

Istakao je da smatra da bi bilo sa strane Demokrata neodgovorno da zbog jednog mesta, fotelje, predsednika Skupštine, torpeduju ovu vrstu dogovora.

„Mislim da je ona veoma dobra zato što obezbeđuje tih 49 poslanika. Učešće Bošnjačke stranke nije nikakav problem, oni su sami tako odlučili jer su ucenili Spajića ulaskom i Socijaldemokrata u vladu što bi bilo non-sens, jer su Socijaldemokrate uvek bile privezak DPS-a i to bi značilo kao da na mala vrata uvodite DPS na vlast, a znamo sa DPS-om na vlast nema korjenitih promena u oblasti pravosuđa, i to znači da sa bilo kojim delom DPS-a Crna Gora je blokirana na putu ka EU“, istakao je Pantelić.

Naglasio je da je sada veoma važno da se brzo deluje, da se što pre formiraju pravosudni organi, da se krene sa veting procesom kako bi se očistilo pravosuđe od korumpiranih tužilaca koji su povezani sa kriminalom, da se, kako smatra Pantelić, primijeni sistem koji je primijenjen u Albaniji.

„To je ključna stvar koja bi trebala da se uradi u naredna dva meseca jer u decembru je veoma važno da se Crna Gora nađe u zaključcima Evropskog Saveta jer ako se ne nađe na zaključcima Evropskog Saveta zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom koje će najverovatnije dobiti dodatni zamajac da budu deo evropskih integracija, Crna Gora prosto mora to da iskoristi“, kazao je Pantelić.

Ukoliko se to ne uradi, kaže Pantelić, onda dolazimo u poziciju da sledeća godina bude zaleđena zbog svih izbora i izbornih kanmpanja koja će biti duge i žestoke.

Komentarišući različite stavove predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića, Pantelić kaže da je upravo to demokratija i da treba da se navikavamo da postoje ljudi sa različitim mišljenjima.

„Ja ne vidim u otme ništa loše, moguće je da između njih postoje lični amoniziteti koji su se kreirali u poslednjih nekoliko nedelja, ne bi isključio na kraju krajeva i da se Evropa sad u nekom budućem vremenu i podeli na partiju koja će biti vođena od strane predsednika i budućeg premijera. Čini mi se da je Milatović izašao kao jači igrač, iako je bio u uvek u senci Milojka Spajića, ali sa svojim ponašanjem i radom kao predsednik uspeo je se u dobroj meri nametne kao vrlo dobar političar“, istakao je Pantelić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading