Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

BLOG UŽIVO:

Fon der Lajen i Metsola sutra u poseti Izraelu

23.00 - Presdednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednica Evropskog parlametna Roberta Mecola posetiće sutra Izrael, sedmog dana od početka napada palestinske militantne grupe Hamas i uzvratnih napada Izraela na Pojas Gaze.

Njih dve će ''izraziti solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom'', navodi se u saopštenju EK.

Ranije je najavljeno da će američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe posetiti Izrael i sastati se sa premijerom te zemlje Benjaminom Netanijahuom.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok takođe je najavila da će sutra posetiti Izrael.

Rusija poziva na prekid vatre u Gazi zbog potrebe za dopremanjem hrane i lekova

22.27 -  Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas Izrael da pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi omogućio dopremanje hrane i lekova tamošnjem stanovništu.

U saopštenju se ističe i da je neprihvatljivo to što "neselektivno bombardovanje Gaze izaziva toliko mnogo civilnih žrtava", preneo je Rojters.
Moskva je to objavila nakon što je zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov razgovarao telefonom sa generalnim sekretarom Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Huseinom Al-Šeikom.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su se Bogdanov i Al-Šeik složili o potrebi prekida vatre i otvaranja humnitarnih koridora za isporuku hrane i lekova stanovništvu Gaze, kao i da bi trebalo obnoviti njihovo snabdevanje vodom i strujom.
Naglašen je i cilj sprečavanja egzodusa iz Pojasa Gaze i napomenuto da bi ta regija trebalo da postane deo nezavisne palestinske države na osnovu granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom.
Izrael je ranije danas saopštio da neće biti izuzetaka ni iz humanitarnih razloga kod opsade Pojasa Gaze, dok svi taoci ne budu oslobođeni, nakon što je Crveni krst molio da se dozvoli dopremanje goriva kako bi bilo sprečeno da se "preplavljene bolnice pretvore u mrtvačnice".
 

 

Netanjahuova kancelarija objavila je fotografije "beba koje je ubio i spalio Hamas"

20.50 - Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objavila je u četvrtak, kako tvrde, "užasne fotografije beba koje su ubili i spalili Hamasovi čudovišta".

"Hamas je nehuman. Hamas je ISIL", navodi se u objavi na društvenim mrežama iz Netanjahuove kancelarije, prenosi CNN.

Tri fotografije prikazuju dve bebe čija su tela izgorela do neprepoznatljivosti i treće telo umrljano krvlju.

U Netanjahuovom saopštenju se navodi da su slike neke od fotografija koje je Netanijahu pokazao američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu tokom njegove posete Jerusalimu u četvrtak.

Čeka se ključna odluka! Izrael zna za "zamku", Hamas čeka u zasedi - sitauacija je napeta!

20.21Nemački "Špigl" ukazao je na "opasnu zamku za izraelsku vojsku"

Moskva objavila da su četiri Rusa ubijena u zoni palestinsko-izraelskog sukoba

20.15 -  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da su četiri Rusa sa izraelskim državljanstvom ubijena u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, a da se šest Rusa vodi kao nestalo.

Napominje se da ruska ambasada u Tel Avivu i predstavništvo Palestinske nacionalne uprave u Ramali "preduzimaju sve neophodne mere da se rasvetli sudbina još šest Rusa, koji se vode kao nestali“, preneo je Interfaks.
U saopštenju se još jednom pozivaju strane u sukobu da deeskaliraju nasilje i poštuju međunarodno humanitarno pravo, kako bi se izbjegle nove žrtve među civilnim stanovništvom.

"Najoštrije osuđujemo sve manifestacije ekstremizma, terorizma, uzimanja talaca, namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za njihov život i druga nasilna dejstva prema mirnim građanima, uz neselektivnu upotrebu sile tokom vojnih operacija", navodi se u istom saopštenju, prenosi Tanjug.

Za dlaku izbegle smrt (VIDEO)

20.00Novi jeziv snimak iz Izraela, žene se jedva spasile

Centar za donacije u Tel Avivu za žrtve Hamasovog terorističkog napada (VIDEO)

19.34

 

 

Nastavlja se bombardovanje Gaze (VIDEO)

19.05 -  Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako avio bomba pogađa zgradu u centralnom pojasu Gaze. 

Izraelska vojska saopštila je da je gađala 3.600 ciljeva u Pojasu Gaze do sada i da je upotrebila više od 6.000 projektila.

 

 

De Kro: Belgija jača bezbednost jevrejske zajednice

18.46 - Belgija jača bezbednost svoje jevrejske zajednice, izjavio je danas belgijski premijer Aleksandar De Kro na platformi X (Tviter).

On je rekao da je "pojačana budnost zbog antisemitskih napada" nakon napada Hamasa na Izrael prošle subote, preneo je Rojters.

De Kro je, takođe, rekao da će Belgija vratiti putnike iz Izraela.

Istovremeno, francuska policija je od subote zabeležila više od 100 antisemitskih akata, a reč je uglavnom o grafitima, naveo je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je naveo da se grafiti pre svega odnose na kukaste krstove i pozive na ubijanje Jevreja, a bilo je i nekih ozbiljnijih dela, uključujući ljude sa oružjem koji su zaustavljani na ulazu u jevrejske objekte, preneo je CNN.

- Trenutno ne postoji islamistička teroristička pretnja koja je posebno usmerena na Jevreje u Francuskoj -dodao je Darmanen. 

On je, međutim, upozorio da je "ekstremno povišen nivo antisemitskog zlostavljanja na internetu".

"Moja žena je u žalosti...!"

18.09 - Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je danas da se njegova zemlja priprema za opsežnu vojnu kampanju protiv Hamasa u pojasu Gaze.

 

Netanjahu razgovarao sa Bajdenom

17.38 - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio je da je razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, zahvalivši mu na snažnoj podršci SAD.

Kako je naveo, to je bio njihov peti telefonski razgovor u poslednjih šest dana, odnosno od subote kada su počeli sukobi.

 

Situacija u okolini aerodroma u Damasku nakon napada izraelskih snaga (VIDEO)

17.00

 

 

Kisindžer o ratu u Izraelu

15.46 - Nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da to što se na ulicama Berlina slavi napad Hamasa na Izrael, ukazuje da je Nemačka pustila previše stranaca u zemlji.

Sukob na Bliskom istoku ima opasnost od eskalacije i uvođenja drugih arapskih zemalja u sukob pod pritiskom njihovog javnog mnjenja - rekao je Kisindžer.

Prema njegovim rečima, pravi cilj Hamasa i njegovih pristalica "može biti samo da mobilišu arapski svet protiv Izraela".

Sirene u oblasti oko Jerusalima

15.42 - U oblasti oko Jerusalima oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, uključujući i Bet Šemeš, javljaju izraelski mediji.

Bet Šemeš se nalazi na oko 30 kilometara zapadno od Jerusalima.

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta: Granični prelaz ostaje otvoren

12.27 - Egipatski granični prelaz Rafah sa Gazom ostaje otvoren, saopštilo je egipatsko ministarstvo spoljnih poslova.

Šolc: U Nemačkoj će biti zabranjeno delovanje Hamasa

12.05 - Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je danas da će njegova vlada zabraniti delovanje palestinske militantne grupe Hamas u toj zemlji.

Pored toga, biće zabranjeno delovanje propalestinskog udruženja "Samidoun", nakon što su njegovi članovi slavili "najbrutalnije terorističke akte na ulicama", naveo je Šolc, prenosi CNN.

Šolc je kritikovao Iran zbog podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas i poručio da će raditi sa regionalnim silama kako bi pokušao da zaustavi dalje širenje nasilja.

Blinken Netanjahuu: "Tu smo, ne idemo nigde"

11.26 - Premijer Benjamin Netanjahu sastao se sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom u sedištu IDF Kirja u Tel Avivu.

"Drago mi je da te vidim. Žao mi je što je u ovim okolnostima", rekao je Blinken Netanjahuu i dodao:

"Tu smo, ne idemo nigde", obećao je Blinken.

"Hamas drži najmanje 97 osoba kao taoce"

10.47 - Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari saopštio je danas da palestinska militantna grupa Hamas drži najmanje 97 osoba kao taoce.

Hamas i militantna grupa Islamski džihad ranije su saopštili da drže 130 talaca, dok pojedini mediji procenjuju da je najmanje 200 ljudi zarobljeno u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Napadnut Sderot

10.05 - Četiri osobe su povređene u raketnom napadu palestinske militantne grupe na izraelski grad Sderot, koji se nalazi u blizu Gaze, saopštile su danas lokalne vlasti.

Dve osobe su teško ranjene, rekli su iz izraelske Hitne pomoći, navodeći da jedan muškarac ima umereno teške povrede, a da je drugi zbrinut nakon što je pao dok je trčao u sklonište, prenosi Tajms of Izrael.

Nema struje i vode za Gazu dok Hamas ne pusti taoce

09.22 - Izraelski ministar energetike Izrael Kac poručio je da Pojas Gaze neće biti snabdeven strujom i vodom sve dok ne budu vraćeni u Izrael oni koje je oteo Hamas.

- Humanitarna pomoć Gazi? Nijedan prekidač neće biti uključen, nijedna pumpa za vodu neće biti puštena i nijedna cisterna sa gorivom neće ući dok se oteti Izraelci ne vrate kući - napisao je Kac na društvenoj mreži X (Tviter), preneo je „Tajms of Izrael“.

- Humanitarizam za humanitarizam. I niko nam ne može držati lekcije o moralu -

Procenjuje se da je Hamas oteo oko 150 ljudi, a njihova subina i dalje nije poznata.

Napad velikih razmera

08.17 - Izraelska vojska saopštila je danas da izvodi "napad velikih razmera" na ciljeve koji pripadaju Hamasu u Pojasu Gaze. Nije dala više detalja o operaciji.

Arapska liga: Hitno zaustavite napade na Pojas Gaze

07.56 - Države članice Arapske lige pozvale su na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze.

Na vanrednom sastanku u Kairu u sredu, ministri spoljnih poslova 22 zemlje su upozorili na katastrofalne humanitarne i bezbednosne posledice intenziviranja sukoba, prenosi Rojters.

Netanjahu: Svaki član Hamasa je mrtav čovek

07.12 - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je "svaki član Hamasa mrtav čovek".

"Mi se suočavamo sa varvarima, sa okrutnim neprijateljem koji je gori od ISIS-a. Videli smo zavezane dečake i devojčice upucane u glavu. Muškarci i žene su spaljeni živi. Mlade žene su silovane i zaklane. Borci su obezglavljeni", rekao je Netanjahu sinoć na konferenciji za medije.

IDF: U toku široko rasprostranjeni vazdušni napadi u Pojasu Gaze

07.11 - Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da izvode "široko rasprostranjene" vazdušne napade na mnoge lokacije Hamasa širom Pojasa Gaze.

Palestinski ministar: Ovo je neposredna humanitarna katastrofa

07.10 - U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu ubijena je najmanje 51, a povređena 281 osoba u četvrtak rano ujutro, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Neke od žrtava su i dalje pod ruševinama, rekao je zamenik ministra zdravlja Jusef Abu Al-Riš, koji je optužio izraelske snage da nameravaju "da izazovu što više štete i razaranja, čime uništavaju čitava stambena područja"

Više od 330.000 ljudi raseljeno u Gazi

07.09 - Više od 330.000 ljudi raseljeno je u Gazi, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

U saopštenju, OCHA je dalje izrazila zabrinutost zbog oštećenja civilne infrastrukture u Gazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading