Hamas
Foto: Printscreen/PRINTSC

On je istakao da u ovim teškim vremenima zdravstveni sistem mora u potpunosti da se fokusira na tretman žrtava zločinačkog masakra tj. izraelskih vojnika.

Najveća bolnca u Tel Avivu prethodno je saopštila da njihova hitna služba nije, niti će zbrinjavati povređene borce Hamasa. Oni su kako se navodi poslati u zatvorsku bolnicu u Ramli.

Da li su ovim izraelski lekari pogazili Hipokratovu zakletvu, da li je sve dozvoljeno u ratu i da li je legitimno da se medicina u ratnim uslovima nadje pod uticajem juridizacije tj. stavljanja pod zvono ratnih zakona i državnih odluka - o tome su progovorili advokat Miljkan Karličić, kao i imunolog iz Niša prof. dr Borislav Kamenov.

Karličić veruje da je izjava izraelskog ministra data u afektu, istakavši da su lekari uputili zarobljene pripadnike Hamasa u drugu zatvorsku bolnicu te da nije u potpunosti reč o odbijanju lečenja:

- Ne možemo, dakle, govoriti o apsolutnom odbijanju. Svi imaju pravo na human pristup, posebno u skladu sa Hipokratovom zakletvom i siguran sam da je ovo sve rezultat jednog velikog očaja i bola nakon masakra nad nedužnim civilima i prolazna epizoda - afekat. Ako nije, ovo bi bacilo mrlju na celokupan sistem Izraela - smatra Karličić.

Podsetio je na rečenicu velikog vojskovođe Kutuzova, nakon što se sagovornik dr Kamenov setio viteškog postupanja Srba u Srpsko-bugarskom ratu, kada su Srbi propustili bugarske ranjene vojnike da ih Crveni krst prenese preko srpske teritorije i zbrine:

- To je bio isto rat koji je posvađao dva bliska naroda, i zaista postoji taj spomenik srpskoj požrtvovanosti u Ženevi u Švajcarskoj, a ja bih podsetio na rečenicu najvećeg vojskovođe u istoriji, Kutuzova koji je rekao "Zarobljeni neprijatelj prestaje biti neprijatelj" - rekao je Karličić za Kurir uz zaključak:

-Mi smo svesni kako se vesti modifikuju iz iskustva devedesetih, a mislim da je ovo incident i da je ova vest zamaglila druge vesti i da će Izrael posupiti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Sve o ratu u Izraelu možete pročitati na našem blogu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
To

13.10.2023 10:23

Beše onaj Izrael što poštuje ljudska prava?