stenice
Foto: Profimedia/Profimedia

Biolog Goran Vignjević sa Univerziteta u Osijeku, međutim, kaže da problem stenica u Hrvatskoj postoji već 15-20 godina i da se svakog leta on potencira dolaskom turista.

Stručnjak za stenice Nediljko Landeka, šef Odeljenja za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju istarskog Županijskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da su u Hrvatskoj najugroženije turističke destinacije.

- To podrazumeva gradove uz obalu, ali i Zagreb kroz koji prolaze brojni turisti - kaže Landeka i pritom ističe da problem nije ograničen samo na jeftine smeštaje ili siromašne porodice, već je prisutan i u luksuznim hotelima.

Kućna stenica (Cimex lectularius L) spada u porodicu beskrilnih insekata Cimicidae koji se hrane krvlju. Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umerenom klimom. Nema potvrda da je prenosnik ljudskih bolesti, piše hrvatski portal Index.

Stenice mogu biti veliki problem iz nekoliko razloga. Njihovi ubodi mogu uzrokovati svrab i gubitak sna. Na mestu uboda često se javljaju upalne mrlje obično s tamnijom tačkom u sredini. Izuzetno ih je teško iskoreniti, što u velikoj meri zavisi od težine infestacije.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Šta vi najčešće slikate svojim mobilnim telefonom? 🤳 #alo #alodnevnenovine #fypシ #foryou #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading