Palestina
Foto: AP/Ali Mahmoud (STR)

 Dodaje se da je više od 84.000 duša ostalo bez krova nad glavom, oko 423.000 nema sklonište, a većina ni pristup pijaćoj vodi. Na udaru su zdravstveni radnici i bolnice, kao i 50.000 trudnica. Ove godine biće potrebno 502 miliona dolara za pomoć Palestincima.

- Ta enklava ubrzano postaje "paklena rupa" - poručuju iz UN.

Više od 338.000 Palestinaca je raseljeno, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik i naveo da je skoro 218.000 njih u skloništima u 92 škole koje vodi Agencija UN za pomoć. Prema podacima UN, u vazdušnim napadima pogođeno je najmanje 88 obrazovnih objekata. UN su saopštile da je i 12 njenih pripadnika ubijeno.

Ratu Izraelu 2023

Tanjug/ AP

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ocenjuje da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački" zbog konstantnih vazdušnih udara.

- Ističe vreme da se spreči humanitarna katastrofa, ako gorivo i zalihe humanitarne pomoći ne mogu hitno da se isporuče Pojasu Gaze usled potpune blokade - navodi SZO i dodaje da bolnice imaju struju samo nekoliko sati dnevno.

Akutna nestašica medicinskih zaliha pogoršava krizu. U napadima na Pojas stradalo je 11 zdravstvenih radnika, a 16 je povređeno. Oštećeno je 19 zdravstvenih ustanova i 20 ambulantnih vozila.

SZO poziva ne prekid borbi i hitno uspostavljanje humanitarnog koridora za opkoljenu enklavu. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus zatražio je od Egipta da pomogne u dopremanju medicinske pomoći i pozvao izraelsku vojsku da poništi naredbu o evakuaciji stanovništva sa severa Gaze.

Sve o ratu u Izraelu možete pročitati na našem blogu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading