Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Američki borbeni avioni F-15 stigli su u subotu na Bliski istok kao deo napora SAD da ojačaju svoju poziciju u regionu i unaprede vazdušne operacije nakon napada Hamasa na Izrael.

Najvažnije:

 

  • U pojasu Gaze više od 200 talaca, Hanegbi: Ne postoji način da se pregovara o oslobađanju

  • Dve rakete ispaljene iz Sirije, Izrael odgovorio raketiranjem aerodroma u Alepu

  • Saudijska Arabija sazvala hitan sastanak sa OIC na temu nasilja u Gazi
    Iran zapretio Izraelu: "Ako ne zaustavite genocid, biće dalekosežnih posedica"

  • Šarl Mišel u utorak na sastanku sa liderima EU

  • Francuska podigla stepen pripravnosti zbog pretnje terorizmom

  • Britanci zapretili: "Hapsićemo sve koji podržavaju Hamas"

  • Zaki predviđa: "Uskoro bi moglo da dođe do humanitarnog primirja u Gazi

 

23.00 - Sastanak ratnog štaba: Netanijahu sa vojskom i obaveštano-bezbednosnim službama

Premijer Benjamin Netanjahu održava bezbednosne konsultacije u vojnom štabu u Tel Avivu sa ministrima iz kabineta i šefovima IDF, Mosada i Šin Beta, saopštila je njegova kancelarija.

Među onima koji učestvuju su ministar odbrane Joav Galant, ministar strateških poslova Ron Dermer, ministar Beni Ganc, ministar Gadi Ajzenkot, poslanik Arije Deri, šefovi NSC, Mosada, Šin Beta, šefovi štabova i drugi visoki obaveštajni zvaničnici.

22.35 - "Imali smo sreće, inače bismo i mi bili mrtvi"

Strašna ispovest Srbina koji je preživeo pokolj Hamasa

22.11 - IDF: U toku novi napadi na položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su u toku novi vazdušni napadi na ciljeve koji pripadaju grupi Hezbolah u Libanu. Udari su usledili nakon što je Hezbolah ranije danas lansiralo najmanje šest protivtenkovskih vođenih projektila na jedan izraelski grad i brojne vojne položaje na granici sa Libanom. Tokom dana bilo je i raketne paljbe iz južnog Libana za koju je odgovornost preuzeo palestinski Hamas, piše Tajms of Izrael.

21.45 - Sirene odjekuju

Velika paljba iz Pojasa Gaze na centralni i južni Izrael

21.38 - ​Baražna paljba iz Pojasa Gaze na centralni i južni Izrael

Veliki broj raketa ispaljen je večeras iz Pojasa Gaze ka centralnom i južnom Izraelu, javlja Tajms of Izrael. Sirene su se oglasile u područjima na granici sa Pojasom Gaze, kao i u gradovima Aškelon, Ašdod, Rehovot i Ramle. List navodi da se čuju glasne eksplozije, a da protivvazdušni sistem Gvozdena kupola presreće rakete. Hitne službe navode da za sada nema izveštaja o direktnim pogocima ili žrtvama.

 

21.05 - Akrivirano oružje budućnosti (VIDEO)

Izrael je navodno prvi put upotrebio laserski raketni odbrambeni sistem „Gvozdeni zrak“ za presretanje projektila iz Gaze.

20.42 - Sastanak ratnog štaba: Netanijahu sa vojskom i obaveštano-bezbednosnim službama

Premijer Benjamin Netanjahu održava bezbednosne konsultacije u vojnom štabu u Tel Avivu sa ministrima iz kabineta i šefovima IDF, Mosada i Šin Beta, saopštila je njegova kancelarija.

Među onima koji učestvuju su ministar odbrane Joav Galant, ministar strateških poslova Ron Dermer, ministar Beni Ganc, ministar Gadi Ajzenkot, poslanik Arije Deri, šefovi NSC, Mosada, Šin Beta, šefovi štabova i drugi visoki obaveštajni zvaničnici.

20.06 - Rad „Gvozdene kupole“ na nebu nad Tel Avivom (VIDEO)

 

 

19.56 - Iran: Prsti svih strana su na okidaču

Iran je upozorio Izrael da su sve strane u regionu spremne da deluju ako Izrael ne prekine agresiju na Palestince, izvestila je u nedelju poluzvanična novinska agencija Fars.

„Ako cionistička agresija ne prestane, (mora da zna) da su prsti svih strana u regionu na okidaču“, rekao je ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian.

„Odgovornost za moguće otvaranje novih frontova otpora u regionu i bilo kakvu eskalaciju današnjeg rata direktna je odgovornost Sjedinjenih Država i cionističkog režima (Izraela), rekao je Amirabdolahian.

 

19.37 - Jezivi snimci hamasa koje do sada nismo videli (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Prvi minuti stravičnog nasilja u izraelskom kibucu 

 

19.02 - Šta su poslale SAD ka Izraelu

Udarna grupa nosača USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) uključuje razarače klase Arleigh Burke: USS Gravely (DDG-107), USS Mason (DDG-87) i krstarica Ticonderoga USS Philippine Sea (CG-58). Krstarica USS Philippine Sea (CG-58) i razarač USS Gravely (DDG-107) imaju matičnu luku u Norfolku, dok USS Mason (DDG-87 baziran je u mornaričkoj bazi Maiport, Florida.

18.38 - Izrael na udaru raketa Hamasa (VIDEO)

 

 

17.50 Saliven: SAD ne obustavljaju napore da se normalizuju odnosi Izraela i S.Arabije

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je danas da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena nije donela odluku da se obustave napori da se dođe do sporazuma o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije, iako je inicijativa spala sa liste prioriteta Vašingtona, navodi "Tajms of Izrael".

"U ovom trenutku, fokus je na pomaganju Izraela da se odbrani od brutalnog terorizma Hamasa. Imaćemo prilike, kako budemo išli diplomatskim inicijativama poput normalizacije", rekao je Saliven za "Ej-Bi-Si".
On je dodao da nije reč ni o kakvoj formalnoj pauzi.

"Glavni napor i naglasak, sa diplomatskog stanovištva SAD danas, je na aktuelnoj situaciji", poručio je Saliven.
Njegovi komentari došli su nakon više izveštaja da je Saudijska Arabaija zamrzla proces.

Diplomatski zvaničnik, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, negirao da je Saudijska Arabija načinila formalnu odluku da zaustavi normalizaciju odnosa, međutim, za "Tajms of Izrael" je potvrdio da Rijadu to nije fokus u ovom momentu.
 

17.47 - CRNE BROJKE

Raste broj poginulih u napadu Hamasa na Izrael

17.22 - Situacija u Sderotu nakon raketnog napada Hamasa (VIDEO)

 

 

17.20 - Otkriveni detalji ratnog plana

General-major Tomer Bar, načelnik izraelskog vazduhoplovstva (IAF), izjavio je danas da borbeni avioni i bespilotne letelice "agresivno" napadaju Pojas Gaze, kako bi otklonili što je moguće više pretnji pre nego što kopnene snage počnu očekivanu ofanzivu.

17.00 - Mračno upozorenje hrvatskog istoričara "Ni u leto 1914. niko nije video šta sledi, napad na Izrael imaće ozbiljne posledice"

Da bi naglasio kritičnost situacije, uporedio je događaje protekle nedelje sa onima 1914.

16:46 - Galan: Izrael nije zainteresovan da vodi rat na severnom frontu, ali...

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je danas da Izrael nema interest da vodi rat na severnom frontu i da, ukoliko se libanski Hezbolah uzdrži, onda će Izrael držati situaciju duž granice onakvom kakva jeste.

Prethodnih nedelja bilo je sporadične razmene vatre na izraelsko-libanskoj granici, zbog čega se pojavila bojazan da bi borbe sa Hamasom u Gazi mogle da se pretvore u širi konflikt, preneo je Rojters.

16:09 - Objavljen snimak eliminacije komandanta Hamasa

 

 

15:46 - "Rat svetlosti protiv tame"

Izraelski ministar odbrane Joav Galan obećao je da će rat protiv palestinskih terorističkih grupa u Pojasu Gaze biti "smrtonosan" i da će trajno promeniti situaciju na jugu Izraela.

"Ovde se vodi rat sinova svetlosti protiv sinova tame", rekao je Galan na konferenciji za novinare iz vojne baze blizu granice sa Pojasom Gaze, pozivajući se na čuveni drevni vojni priručnik otkriven među svicima sa Mrtvog mora, preneo je "Tajms of Izrael".

15:22 - Izraelac ubijen u blizini granice sa Libanom

Dok su oči sveta uprte u Gazu, nastavljeni su i sporadični sukobi Izraela i libanskih snaga, predvođenih političko-vojnom organizacijom Hezbolah.

Prema rečima izraelskih službi, u nedelju je ubijen Izraelac civil, nakon što je iz Libana ispaljen projektil.

Ranjeno je još nekoliko ljudi, takođe civili.

Ovo su prve izraelske civilne žrtve na severnoj granici zemlje u poslednjih nedelju dana.

Hezbolah je saopštio da je lansirao navođene rakete na izraelsku zajednicu Štula.

Ova grupa ranije nije isključila mogućnost da se priključi Hamasu u ratu protiv Izraela.

14.35 Izraelska vojska zatvorila za javnost zonu u blizini granice sa Libanom

- Izraelska vojska proglasila je danas zonu u blizini od četiri kilometara od granice sa Libanom zatvorenom za javnost i dodala da ciljano ometa GPS servis u toj oblasti, ali i na južnom frontu sa Gazom, u sklopu svojih operacija.

GPS ometanja mogu da utiču na funkcionisanje aplikacija, naveo je na društvenoj mreži X (Tviter) portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

Izraelska vojska jutros je naredila civilima da se ne približavaju na udaljenost manju od četiri kilometra granici između Izraela i Libana, koja je na snazi od 2000. godine.

14.03 - Pomoć ne stiže u Gazu, zatvorena granica

Humanitarna pomoć za Gazu koja je stigla iz nekoliko zemalja u nedelju se nakupila na velikoj gomili na egipatskom Sinaju, koji graniči s tim područjem pod opsadom Izraela, no ipak nije stigla do palestinske teritorije, rekli su AFP-u očevici.

Nakon triju izraelskih napada u manje od 24 sata u ponedeljak i utorak na palestinski okrug Rafah, zatvoren je granični prelaz prema Egiptu.

13.59 - Egipat u panici zbog izbeglica

Izrael, koji kontroliše preostale veze Gaze i ostatka sveta, nakon 16 godina blokade proglasio je "potpunu opsadu", zabranivši dopremu hrane te je prekinuo snabdevanje vodom i električnom energijom za 2,4 miliona stanovnika na palestinskom teritoriju.

To pojačava pritisak i na Egipat, koji strahuje da će njegovu granicu probiti stanovnici Gaze, što se dogodilo 2008. na početku izraelske blokade.

Izraelska vojska u petak je naredila da 1,1 miliona stanovnika iz severnog Pojasa Gaze krene prema jugu koji graniči s Egiptom.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su da Kairo nema nameru prihvatiti takav masovni priliv izbeglica.

13.55 - Sirene za vazdušnu opasnost u Tel Avivu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u Tel Avivu i predgrađima, prenosi Tajms of Izrael.

Proteklih nekoliko sati zabeleženi su raketni napadi iz Pojasa Gaze na gradove na jugu Izraela, a rakete dugog dometa poslednji put su lansirane kasno sinoc.

Za sada nema informacijama o povređenima ili materijalnoj šteti, prenosi Tajms of Izrael.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/ AP

 

13.36 - Iz unutrašnjosti Libana gađano pogranično selo Štula, poginule četiri osobe

Najmanje četiri osobe poginule su kada je danas iz unutrašnjosti Libana ispaljena protivoklopna raketa na izraelsko pogranično selo Štula, javio je izraelski vojni radio.

Izraelska vojska nije odmah potvrdila tu informaciju, rekavši samo da je izvela udar na Liban nakon napada na selo Štula, preneo je Rojters.

Selo Štula nalazi se na granici i gleda na libanski grad Ajta a-Šab.

13.13 - Papa traži otvaranje humanitarnih koridora za stanovnike Pojasa Gaze

Papa Franja pozvao je danas na otvaranje humanitarnih koridora kako bi se pomoglo stanovništvu koje je pod opsadom u Pojasu Gaze.

Papa je apelovao i da se oslobode taoci koje drži palestinska militantna grupa Hamas, prenosi Rojters.

On je, obraćajući se okupljenima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, zatražio da se izbegne da deca, bolesni, starije osobe, žene i civili postanu žrtve sukoba.

13.02 - Nađena dokumenta kod ubijenih hamasovaca

Dokumenti koji su pronađeni kod ubijenih hamasovaca navodno otkrivaju stravični tajni plan militanata koji su u ubilačkom pohodu nameravali da otmu i ubiju što više dece.

Hamas

Foto: Twitter/printscreen

 

12.35 - IDF kaže da je broj potvrđenih izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi 126

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je broj potvrđenih izraelskih talaca koji se drže u Gazi 126. Hamas je ranije tvrdio da je 13 talaca ubijeno unutar Gaze u izraelskim vazdušnim napadima. Rečeno je da među poginulima ima stranaca, bez preciziranja njihove nacionalnosti.

12.02 - Ubijen komandant koji je naredio masakr u kibucima

Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hamasa koji je organizovao masakre u kibucu. Opširnije u posebnoj vesti.

11.15 - Izraelska vojska: Uhapšeno 330 Palestinaca sa liste traženih na Zapadnoj obali

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su njeni pripadnici uhapsili 330 Palestinaca sa liste traženih širom Zapadne obale, uključujuci 190 povezanih sa Hamasom, otkako su pre sedam dana počele borbe na jugu Izraela.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/ AP

 

Samo sinoć uhapšena su 33 pripadnika Hamasa, navela je izraelska vojska, preneo je "Tajms of Izrael".

11.00 - Izraelska vojska: Ne približavajte se granici s Libanom

Izraelska vojska jutros je naredila civilima da se ne približavaju na udaljenost manju od četiri kilometra granici između Izraela i Libana, koja je na snazi od 2000. godine.

"Izraelske odbrambene snage (IDF) naglašavaju da je ulazak u to područje strogo zabranjen i traži od javnosti oprez i da se ne ulazi u to područje", navodi se u saopštenju vojske, kako prenosi Tajms of Izrael.

10.43- Saznajte ko je vođa Hamasa

Izraelske trupe u subotu su lovile zapovednika Hamasa kojeg opisuju kao palestinskog Osamu bin Ladena. Obećavaju da će ga pronaći gde god se skrivao i ističu da su mu dani odbrojani, prenosi Dejli mejl.

10.16 - "Veoma produktivan" razgovor Blinkena i Bin Salmana

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da je imao veoma produktivan razgovor sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu, gde je doputovao u pokušaju da spreči da rat Izraela i Hamasa preraste u širi regionalni sukob.

9.53 - Raketni napad iz Libana

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u raketnom napadu na izraelsko zemljoradničko naselje Štula na granici sa Libanom, saopštili su lekari lokalne hitne pomoći.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/ AP

 

Izraelska vojska je saopštila da je izvršen kontraudar na Liban nakon napada na naselje Štula, preneo je ranije Rojters.

9.30 - Izrael dao civilima u Gazi novi rok za bekstvo

Izraelska vojska objavila je danas novi vremenski okvir za kretanje civila sa severa Gaze na jug te oblasti. Stanovnici mogu da napuste domove između 10:00 po lokalnom vremenu i 13:00 preko preporučene rute, napisao je portparol izraelske vojske na arapskom jeziku u postu na X, platformi ranije poznatoj kao Tviter.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Izraelska vojska je najavila da neće napadati rutu tokom tog vremenskog "prozora". Ljudi koji brinu o bezbednosti svojih porodica trebalo bi da krenu na jug, navodi se u saopštenju izraelskih oružanih snaga. Bilo je i izveštaja da Hamas sprečava civile da pobegnu.

8.21 - Izrael: Iran hoće da otvori drugi ratni front

Visoki izraelski zvaničnik optužio je Iran da pokušava da otvori drugi ratni front raspoređivanjem oružja u Siriji i njegovim slanjem kroz tu zemlju koja se nalazi severno od Izraela. To je onjavio Skaj njuz, koji navodi da je optužba stigla u trenutku pojačanih priprema Izraela za kontraofanzivu na jugu, u Pojasu Gaze.

8.14 - SAD šalje još jedan nosač aviona

SAD će poslati drugi nosača aviona u istočno Sredozemno more jer nastoje da odvrate druge strane da se pridruže sukobu Hamasa i Izraela, potvrdio je ministar obrane Lojd Ostin.

Američka udarna grupa obično uključuje nosač aviona na nuklearni pogon, brod za dopunu, 7.500 članova posade, krstaricu, razarače i podmornicu.

8.06 - Sirene za uzbunu u Galileji

U ranim jutarnjim satima oglasile su se sirene za uzbunu zbog mogućeg raketnog napada na grad Galileju u Izraelu, prenose izraelski mediji.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su se sirene za uzbunu oglasile u zajednici Sde Eliezer, na širem području Galileje, pošto je izraelski sistem PVO sistem Gvozdena kupola lansirao projektil nakon detekcije "sumnjive mete", piše Times of Israel.

7.56 - Izraelski forenzičari našli tragove mučenja i silovanja na žrtvama

Vojni forenzički timovi u Izraelu pregledali su tela žrtava prošlonedeljnog napada Hamasa na zajednice oko Pojasa Gaze i pronašli više znakova mučenja, silovanja i drugih zločina, rekli su časnici u subotu.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Oko 1.300 tela dopremljeno je u vojnu bazu u Ramli u središnjem Izraelu gde timovi provode forenzičke provere kako bi utvrdili identitet mrtvih i okolnosti njihove smrti.

"Videli smo raskomadana tela s odsečenim rukama i stopalima, ljude kojima su odrubljene glave, dete kojem je odrubljena glava", rekla je novinarima državna službenica predstavljena samo imenom Avigajil, prenosi "Jutarnji list".

07.30 Izrael saopštio:Ubili smo još jednog vođu Hamasa

07.15- Izraelci se masovno vraćaju kući  kako bi ratovali

Letovi su puni muškaraca koji se vraćaju u svoju zemlju kako bi bili mobilisani.

07:00 "Operacija tek kad civili napuste područje"

Izrael će započeti "značajne vojne operacije" u Gazi tek kada vidi da su civili otišli, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Džonatan Konrikus.

06.47 Hamas drži taoce pod zemljom?

Najveći prioritet Izraela je spasavanje talaca iz Gaze, uprkos poteškoćama u borbama u gusto naseljenom urbanom području, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za CNN.

Ukazujući na Hamasovu "razrađenu mrežu tunela", potpukovnik Džonatan Konrikus je rekao da taoce "najverovatnije drže pod zemljom na raznim lokacijama".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading