Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/ AP

„Onaj koji je predstavljao garanciju bezbednosti u regionu je doveo situaciju do tačke bez povratka. I ponovo niko u Vašingtonu neće odgovarati za zločine, provokacije i insceniranja“, napisala je ruska političarka na svom Telegram kanalu.

Ona je tim rečima prokomentarisala nedavnu vest da je američki Stejt department dozvolio svojim činovnicima i njihovim porodicama da napuste Izrael zbog eskalacije situacije.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države – Izrael i Palestina – ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading