Glasanje
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković, ilustracija

U nedelju se u Poljskoj održavaju izbori za oba doma parlamenta, kao i nacionalni referendum o pitanjima koja se odnose na starosnu granicu za odlazak u penziju, privatizaciju državne imovine, prihvat ilegalnih migranata iz drugih zemalja EU i graničnu ogradu sa Belorusijom .

"Imamo dobre, čak i veoma dobre informacije. Na izborima, zaključno sa 17.00 časova, izdato je 16.425.830 glasačkih listića, što je 57,54 odsto od broja birača", rekao je Marćinjiak.

On je podsetio da je na prethodnim parlamentarnim izborima - 2019. godine, izlaznost u 17.00 bila 45,94 odsto.

Prema podacima Državne izborne komisije, najveća izlaznost u izbornim okrugima od 17.00 časova zabeležena je u Varšavi - 63,21%, a najmanja u Opolu - 52,26%.

On je napomenuo da je u ovom trenutku policija evidentirala 31 incident koji se odnosi na izbore. Između ostalog, u 16 ​​slučajeva je reč o uništavanju izborne dokumentacije i u 12 slučajeva o uklanjanju glasačkih listića sa biračkih mesta.

Zabeležen je i jedan slučaj pokušaja pritiska na birača.

Biračka mesta će se zatvoriti u 21.00 po lokalnom vremenu. Tek nakon njihovog zatvaranja biće objavljeni prvi podaci o rezultatima izbora.

Do ovog trenutka je na snazi režim „izborne tišine“; zabranjeno je objavljivanje istraživanja javnog mnjenja, uključujući i izlazne ankete, bilo kakve vrste kampanje za određene kandidate i političke snage, skupove i demonstracije, kao i distribuciju predizbornog materijala. Zabrana se odnosi i na kampanju na internetu, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading