engleska policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naoružani napadač koji je optužen za planiranje masovne pucnjave suočava se sa dugotrajnom zatvorskom kaznom nakon što je osuđen za niz optužbi za oružje, municiju i eksploziv.

Reed Vischhusen (32), imao je „jezivo interesovanje“ za revolveraša iz Danblejna Tomasa Hamiltona i Raula Moata i američke masovne ubice, i napravio je vatreno oružje i eksploziv da izvrši „napad u stilu ubice“ na svoju bivšu školu.

U napadu je namerno ciljao 10 ljudi, među kojima i nastavnike.

Radnik u skladištu zapisao je svoje izopačene planove u dokumentu koji je nazvao „osvetom“, piše Independent.

Da bi izvršio svoje planove, sakupio je oružje uključujući pištolje, automatske puške i sačmaricu, kao i municiju, bombe, granate i otrov.

Vishusenovi planovi su zaustavljeni tek kada su uniformisani policajci posetili kuću koju je delio sa svojim ocem nakon što su dobili dojavu o oružju.

Tokom pretresa kuće, Višhuzen je pokušao da puca sebi u glavu skrivenim pištoljem u svom kupatilu, pre nego što je otrčao dole sa pištoljem da se suoči sa naoružanim policajcima.

U strahu da će ih ubiti, okrivljenog su dva puta upucali policajci i on se nekoliko meseci oporavljao u bolnici.

Nakon desetodnevnog suđenja, porota je okrivljenog proglasila krivim za posedovanje eksplozivne materije sa namerom da ugrozi život, posedovanje vatrenog oružja sa namerom da dovede u opasnost život, posedovanje municije sa namerom da dovede u opasnost život i posedovanje zabranjenog vatrenog oružja bez potvrde.

On je ranije priznao posedovanje vatrenog oružja sa namerom da izazove strah od nasilja, posedovanje zabranjenog vatrenog oružja i posedovanje municije bez oružnog lista.

Sudija Martin Pikton je ranije naložio poroti da optuženog proglasi krivim po osmoj optužbi za posedovanje eksplozivne supstance.

Sudija je naložio izvještaje pre izricanja kazne i odredio Višhuzenu pritvor do izricanja presude 15. decembra.

Višhuzen je u svom dvorištu imao opremu za proizvodnju pištolja, mitraljeza, municije i eksploziva potrebnih za planove koje je izneo u dokumentu o „osveti“ od 1.700 reči, rečeno je sudu.

„Da, u mislima mi je osveta, to je moćan motivator, lepo se vraćam ljudima koji su mi izazivali stres i brigu tokom godina, to je izjedalo moj mozak kao rak“, napisao je u uvodu.

Prva faza je bila da se ubije 10 ljudi, uključujući bivše kolege iz razreda, nastavnike i policijsko osoblje, koristeći prerađeni pištolj sa prigušivačem, dok su nosili maskiranu odeću i periku.

Planirao je da poštedi dvoje policijskih službenika kako bi osetili „krivicu preživelog”, navodeći kao inspiraciju ubicu Danblejn Hamiltona.

Zatim bi ušao u svoju staru školu, Priori School u ​​Vorlu, da puca i ubija nastavnike i baca bombe pre nego što izbegne policiju.

Plan bi kulminirao napadom na štab policije Ejvona i Somerseta, gde bi on ili podmetnuo i detonirao bombe u ekspres loncu pre nego što bi otvorio vatru na osoblje iz automatske puške ili iz zasede i ušao u zgradu da ispusti eksploziv.

Nakon toga je planirao da se ubije, rečeno je sudu.

On je potpisao svoje detaljne planove rekavši: „Ovo bi učinilo da se nacionalne vesti, čak i međunarodne, kao doživotni član NRA-a, možda okrive što su me radikalizovali.

„Ali ja sam bio ovakav pre nego što sam postao član NRA.

Vischhusen je negirao zaveru i rekao da je sve to bila "fantazija" i da nikada nije imao nameru da bilo koga povredi.

Opisujući svoje spise, rekao je porotnicima: „Bilo je to psihološko oslobađanje i osećanja kao da se vraćam ljudima.

Zato ljudi zapisuju svoja osećanja i cepaju ih i bacaju – samo što sam zaboravio da je bacim.

"Dobio sam moć nad njima tako što sam to zapisao."

Glavni detektiv, inspektor Sajmon Djufol, koji je vodio istragu, rekao je: „Višhuzen može očekivati da će odležati znatnu količinu vremena u zatvoru nakon presuda i nadam se da će ovo pružiti uveravanje svima koji su zabrinuti za njegove postupke i planove.

Endru Pričard, iz Državnog tužilaštva Jugozapad, rekao je: „Jasno je da se Višhuzen zainteresovao za masovna pucnjava i, da nije zaustavljen, imao je sredstva da sprovede svoj smrtonosni plan sa strašnim posledicama.

„Njegova namera je bila da pošalje brutalnu i nasilnu poruku onima za koje je smatrao da su mu činili nepravdu tokom celog života, od školskih nasilnika, preko policijskog osoblja koje mu je odbilo dozvolu za oružje, do njegovih šefova na poslu.

„Tokom ovog suđenja, pokušavao je da stvori sliku da je bio pevač sa nejasnim interesovanjem za oružje i eksploziv.

„Porota je odbacila ovu sliku i želeo bih da iskoristim priliku da se zahvalim na naporima tima tužioca da otkrije Vishuzenov nalog.

BONUS VIDEO

@dosije.192 Duš(M)anka je ubila svog supruga kako bi se dočepala njegovog stana, a zatim je ubila i brata! #dosije192 #zlocin #ubistvo #dusanka #beograd #fypシ ♬ original sound - Dosije 192

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading