Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Šakar Matijas iskoristila je svoje telo da zaštiti svog mladog sina. Sklonili su se u bezbednu sobu dok se vani čula pucnjava i majka je naredila svom najmlađem detetu da se uvuče ispod debelog pokrivača, a potom je legla na njega.

"Smejali su se dok su ubijali moje roditelje"

Tako da je Rotem čuo, ali nije video napad koji je usledio, eksploziju za koju je mislio da je granata koja probija vrata, drugu eksploziju i pucnjeve nakon što su militanti Hamasa ušli unutra. Čuo je kako otac vrišti u bolu i osetio kako se telo njegove majke trza iznad njega, a onda je nastupila jeziva tišina koju je prekidalo samo smejanje napadača, piše “Gardijan”.

 

 

- Smejali su se svojim ubistvima. Ubili su moje roditelje i smejali se – rekao je Rotem u suzama.

Satima bio u kući sa mrtvim telima roditelja

Meci namenjeni Rotemovoj majci pogodili su i dečaka.

- Osetio sam toplotu u stomaku i nozi, pod odećom. To je bila krv – rekao je Rotem.

On je ostatku porodice poslao kratku poruku, na šta mu je sestra Šir odgovorila preko “Vocapa” da “nije smešno”. “Molim te”, odgovorio je Rotem koji je tražio od porodice da pozovu pomoć. Ali, trebalo je više od sedam sati da se pojave spasioci. Tako je većinu dana proveo ranjen, sam i uplašen u kući sa mrtvim telima svojih roditelja.

"Šakarina majka umrla na isti način 1919, štiteći dete svojim telom"

Šakar je bila pevačica i tekstopisac a njen brat Aron Troen rekao je da njena žrtva podseća na porodičnu traumu iz prošlosti, kad je njihova prabaka 1919. u današnjoj Ukrajini takođe iskoristila svoje telo da zaštiti svoju decu od ubica.

- Gurnula je moju baku ispod kreveta i sakrila je dok su je ubijali – rekao je Troen, koji je u neverici što je njegova sestra u Izraelu ubijena na skoro identičan način, štiteći svog sina od militanata.

- Ovo je najveći pogrom od holokausta. Rekli smo nikad više. Prosto ne možemo da dozvolimo da se ovo ponovi – rekao je Troen koji želi oštru kampanju protiv Hamasa u Gazi.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Pucnjevi odzvanjali kibucom

Nakon smrti majke, Rotem je proveo skoro sat vremena ležeći ispod njenog tela, dišući sa naporom u sobi punoj dima nakon što se zapalila vatra u dnevnoj sobi tokom napada.

“Volim vas u svakom slučaju. Na meni je telo majke”, napisao je dečak porodici oko 15 minuta nakon prve poruke i kasnije dodao: “Onesvestiću se, nema vazduha, bombe”.

Nakon sat vremena je konačno pomerio majčino telo i izašao van. Hamas je i dalje napadao kibuc, čuo je pucnjeve. Njegove sestre Šir (21) i Šaked (19) imale su svoje kuće u kibucu i takođe su se krile u bezbednim sobama. Kako se signal na mobilnom gubio, Rotem je u jednom trenutku pomislio da su i one mrtve.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

"Moji roditelji su se žrtvovali za mene"

Militanti su se vratili u kuću još jednom i dečak se ponovo sakrio ispod krvavog prekrivača. Konačno je spasen oko pola 5 i odveden u bolnicu gde je operisan a potom se, nekoliko sati kasnije, ponovo ujedinio sa svojim sestrama koje su bile nepovrđeene.

Sledi im dug i težak oporavak od napada u kojem nisu samo stradali njihovi roditelji već je čitava zajednica razorena, navodi “Gardijan” dodajući da su mnogi njihovi prijatelji i komšije ubijeni ili odvedeni kao taoci.

- Neko vreme sam želeo da umrem, razmišljao sam o samoubistvu. Ali zaključio sam da to nije najbolja ideja jer su moji roditelji žrtvovali svoje živote za mene – rekao je Rotem.

Krvavi sukob Izraela i Palestine traje već deseti dan, a poslednji podaci pokazuju da je najmanje 2.670 Palestinaca, a 1.400 Izraelaca, ubijeno u napadima na više frontova.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading