Rat u Izraelu 2023
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Na snimku, koji je objavljen u ponedeljak, žena, čiju povređenu ruku pokazuje neidentifikovani medicinski radnik, predstavlja se kao 21-godišnja Mia Šem, koja kaže da je medicinski zbrinuta i traži da bude vraćena porodici što je pre moguće, prenosi Rojters.

Predstavnica porodice, koja je bila među članovima francuskih porodica kidnapovanih koji su prošle nedelje apelovali na predsednika Emanuela Makrona da pomogne u oslobađanju njihovih nestalih rođaka, potvrdila je njen identitet Rojtersu.

Najmanje 199 Izraelaca i stranaca zarobili su napadači Hamasa u napadu u kojem je ubijeno 1.300 ljudi, što je najveći broj mrtvih u jednom danu u 75-godišnjoj istoriji Izraela.

Izraelska vojska izdala je saopštenje u kojem se navodi da je u stalnom kontaktu sa porodicom Šem i da osuđuje Hamas kao "ubilačku terorističku organizaciju".

Rečeno je da Izrael koristi "sve obaveštajne i operativne mere" za povratak zarobljenika.

„U snimku Hamas pokušava da sebe prikaže kao humanu organizaciju, a odgovoran je za ubistva i otmice beba, žena, dece i staraca“, navodi se u saopštenju vojske.

Ranije je Hamasovo naoružano krilo saopštilo da su strani državljani kidnapovani 7. oktobra „gosti“ koji će biti pušteni „kada okolnosti dozvole“, navodi Rojters.

Da li su taoci živi?
 
Šef za političke i međunarodne odnose Hamasa rekao je za Skaj Njuz da ne zna da li je 199 izraelskih civila uzetih za taoce još živo.

Dr Basem Naim je rekao da je to "nemoguće" potvrditi jer je Gaza pod teškim bombardovanjem.

"Rekli smo svim posrednicima da smo spremni da oslobodimo sve civilne taoce u trenutku kada se zaustavi agresija na naš narod", rekao je on.

Dr Naim je takođe upozorio da bi kontinuirano bombardovanje izraelskih snaga moglo da dovede u opasnost živote talaca, a devet ih je do sada stradalo.

Na pitanje da li prihvata da je Hamas ubijao izraelske civile u užasnim razmerama, dr Naim je rekao da "nije prihvatljivo" i "zaista sramotno" razgovarati o nečemu od pre nedelju dana kada je 3.000 Palestinaca sada "ubijeno i masakrirano".

On je dodao da "rat sam po sebi nije cilj".

U Pojasu Gaze 200-250 talaca iz Izraela

Portparol militantnog krila Hamasa, Brigada Al Kasam Abu Ubaida rekao je juče da se u Pojasu Gaze nalazi između 200 i 250 talaca iz Izraela, dodavši da će oni biti oslobođeni kada se za to budu stekli uslovi na terenu.

"Procenjujemo da je broj zatvorenika koje držimo između 200 i 250, a 22 ih je do sada stradalo tokom rata", rekao je Ubaida i naveo da je poslednji stradao u vazdušnim napadima izraelskih snaga, prenosi palestinska TV Al Aksa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading