Rat u Izraelu 2023
Foto: Privatna arhiva/Foto: Alo/ilustracija/Profimedia/AP

Palestinske porodice tvrde da trpe decenijama najrazličitije oblike maltretiranja od strane izraelske vojske. Usred običnog dana, u palestinsku kuću po nekoliko puta upadnu naoružani pripadnici IDF-a koji im pretresaju kuću, izvode ih iz iste, penju se na krov i ulaze u dvorišta komšija. 

O teroru koji vrše nad Palestincima pričali su otvoreno čak i vojnici IDF-a.

- U toku smene hodaš ulicama, izabereš palestinsku kuću i upadneš u nju. Probudim čitavu porodicu, muškarce odvojim sa jedne, žene sa druge strane i pretražim celo mesto. Popnem se na krov, preskočim sa krova na drugi, probudim sledeću porodicu i praktično tako provedeš smenu. 24 časa dnevno, sedam dana nedeljno to ne staje ni na jednu sekundu. Ideja je da svaki Palestinac živi sa mislima da mu je vojska za vratom. Nikada ne znate šta ćemo da uradimo i kad ćemo da se pojavimo - rekao je jedan od vojnika.

 

@user202399992 Free palestine. This is a concentration camp. Innocent children are blocked from fleeing. It isn't about sides, it's about humanity. God have mercy on these innocent children! Normal Finkelstein, Noam Chomsky, Gabor Mate, Miko Peled, countless Israeli veteran soldiers, countless Rabbis, Orthodox Jews, Michael Brooks, Bernie Sanders, Anna Baltzer, countless jews, true brave heroes have spoken out against this sensekess violence and cruelty and blockade of Palestinians. Let them go. Wake up world. Other countries need to step up and open their doors to Palestinians to let them escape to their countries, to welcome Palestinian refugees. #freepalestine #concentrationcamp #israel #palestine #peace #innocentchildren #fyp #foryoupage #foryourpage #foryou #trending #viral #viraltiktok #viraltok #trendingtiktok #tt #apartheid #peaceforall #nohateforanyone #humanrights #justice #equality #normanfinkelstein #mikopeled #gabormate #noamchomsky #blockade #noescape #letthemgo #wakeupworld #gideonlevy #noamchomsky #gabormate #normanfinkelstein #mikopeled #annabaltzer #michaelbrooks #berniesanders #trueheroes #bravery #brave #speakup #speaknow #genocide #endgenocide #endgenocidenow #endapartheid #endethniccleansing #peaceforall #loveforjudaism #loveforall #endoppression #rabbis #orthodoxjew #orthodoxjews #judaism #humanity #love #politics #government #ptsd #israelisoldiers #breakingthesilence #israelisoldierspeaksout #truth #goodversusevil #rightversuswrong #resistance ♬ original sound - user202399

 

Slično svedočenje imao je i njegov kolega, koji je istakao da mu je jedan stariji čovek "otvorio oči" o tome kako žive Palestinci.

- Rođen sam Izraelac i od ranih godina znao sam da ću se priključiti vojsci. Nikada u životu tokom odrastanja nisam bio u kući Palestinaca, sve dok nisam upao u jednu usred noći. Jedna od misija koje rutinski radiš je misija u kojoj ti je naređeno da uđeš u porodicu Palestinaca i da tu kuću pretvoriš u vojnu tačku. Bez naloga, ne zoveš unapred da upozoriš, to je vojna okupacija- rekao je nekadašnji vojnik koji je ispričao situaciju koja  mu je promenila život.

- Upali smo u kuću u Nablusu zvanu "kuća doktora", počeli smo da razvaljujemo vrata i jedan stari čovek je stajao ispred nas. Stavili smo mu lisice i povez na oči i bacili smo njega, ženu i ćerku u sobu. Međutim, nešto unutar mene je već pucalo. Skinuo sam čoveku i povez i lisice i taj stari čovek me je probudio i pokazao njegovu realnost kao Palestinca. Objasnio mi je kako njegov život izgleda kada svaki dan neko upada u njegovu kuću. Kada mu je teško da se kreće sopstvenim gradom ili da ide iz jednog u drugi grad. Shvatio sam šta doživljava većina Palestinaca- rekao je drugi vojnik.

 

@amayaa855

Free Palästina 🇵🇸 ♬ Originalton - AMS

 

 Postoje i mnoge izjave građana Gaze koji govore da su oni "rođeni mrtvi", kao i podaci da Palestinci ne smeju slobodno da se kreću, da koriste auto-put, da se školuju kao i da trpe konstantno nasilje.

Iz tih razloga se, kako tvrde, mnogi Palestinci priključuju Hamasu. Militanti ovog pokreta godinama ulaze u oružane sukobe sa IDF-om.

Međutim, pre nedelju Hamas je otišao predaleko. Napravili su pravi pokolj u izraelskim kućama, uzeli taoce i ubili civile, žene, decu... 

Od tog trenutka raketiranje Izraela ne prestaje. Broj žrtava samo raste, a mir se ne vidi.

Izrael ne priznaje palestinsku državu. Međutim, prema rečima pojedinih analitičara, u tome se koristi čak i korišćenjem samog Hamasa - protiv Palestinaca.

Pavić: Izrael finansira Hamas

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocenio da je u osnivanju Hamasa pored Muslimanskog bratstva učestvovao i Izrael, za koji kaže da godinama aktivno pomaže Hamas.

"Harec, jedan od najuticajnijih izraelskih medija, 2019. prenosi citat Bendžamina Netanijahua sa zatvorenog sastanka njegove parlamentarne frakcije, gde on kaže da Izrael treba da nastavi da pomaže Hamas, ako ne žele da se stvori palestinska država kako predviđaju rezolucije Saveta bezbednosti. 2020. godine je zabeležena poseta šefa Mosada Kataru, gde on traži da oni nastave sa finansijskom podrškom Hamasu", rekao je Pavić za Tanjug.

On je dodao da se zna da Izrael ima svoje špijune u okviru Hamasa, što čini skoro nemogućim da nisu znali šta se dešava, a mogli su i da, kako dodaje, manipulišu Hamasom slično kako su SAD manipulisale Al Kaidom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading