Vladimir Putin i Si Đinping
Foto: AP/Ng Han Guan (STF)

"Dragi predsedniče Putine, moj stari prijatelju, pozdravljamo vaše učešće na Trećem forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put“, rekao je Si obraćajući se ruskom predsedniku, prenosi TASS.

Kineski predsednik je pohvalio u razgovoru sa predsednikom Rusije  odnose dve zemlje i istakao da se međusobno političko poverenje Kine i Rusije kontinuirano produbljuje.

Dodao je da međusobno učešće na velikim diplomatskim događajima, čiji su domaćini dve strane, predstavlja dugoročnu tradiciju.

Si je istakao da su dve zemlje održale blisku i efikasnu stratešku koordinaciju i da je obim bilateralne trgovine dostigao istorijski maksimum, koji napreduje ka cilju od 200 milijardi dolara koji su dve strane postavile, prenosi Sinhua.

Agencija RIA Novosti navodi da je Si na bilateralnim razgovorima sa Putinom naveo da su lideri Rusije i Kine održali 42 sastanka od 2013. godine, uspostavili dobre radne odnose i čvrsto prijateljstvo.

"U sadašnjim uslovima potrebna je bliska spoljnopolitička koordinacija, Rusija i Kina na taj način grade saradnju", rekao je Putin.

Prema njegovoj oceni, Rusija i Kina će do kraja kalendarske godine premašiti nivo trgovinskog prometa od 200 milijardi dolara.

Treći forum za međunarodnu saradnju Pojas i put, koji se održava u Pekingu od 17. do 18. oktobra, okupio je više od 4.000 zvanica iz preko 140 zemalja, a ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Kinu kao glavni gost foruma, navodi TASS.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading