Gaza
Foto: EPA/EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Bombardovanje preko noći moglo bi da bude znak dugo očekivane kopnene invazije na Gazu usred stalnih napora Izraela da zbriše Hamas, piše britanski San.

Izrael je danima bio na ivici pokretanja kopnene ofanzive u Gazi, sa tenkovima i desetinama hiljada vojnika nagomilanih na granici. Izraelski vojni zvaničnici kažu da su Hamasova infrastruktura i sistem podzemnih tunela koncentrisani u gradu Gaza, i da će sledeća faza ofanzive uključivati tamošnje sile bez presedana.

Dok nastavljaju sa svojim naporima da slome Hamas, izraelski zvaničnici su takođe govorili o stvaranju moguće tampon zone kako bi sprečili Palestince da se približe granici. Verovatno je da će nacija slediti žestoki plan od pet koraka za uspešnu kopnenu ofanzivu.

To bi uključivalo zauzimanje severne Gaze, eliminisanje Hamasove vojske i vođstva, primenu istih koraka na jugu Pojasa, uspostavljanje utvrđene baze, precizno određivanje udara za brisanje Hamasa i demilitarizaciju Gaze u roku od pet godina.

U međuvremenu, državna bezbednosna agencija Šin Bet stvorila je novu „Večnu” udarnu jedinicu da pronađe i ubije svih 2.500 Hamasovih boraca koji stoje iza masakra 7. oktobra.

Specijalna jedinica je posebno formirana da gađa pripadnike Nukhbe - specijalne jedinice komandosa u okviru Hamasovog vojnog krila. Snaga je dobila ime po jevrejskoj tajnoj organizaciji „Nili“ iz doba Prvog svetskog rata – akronim za hebrejski izraz koji se prevodi kao „Večni Izrael neće lagati“.

Izrael je upozorio da su svi članovi Hamasa mrtvi ljudi koji hodaju, a dvojica optuženih organizatora napada 7. oktobra su na vrhu crne liste: vojni komandant Hamasa Muhamed Deif i politički lider Jahja Sinvar.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading