IRANSKA TINEJDŽERKA (16) U KOMI ZBOG HIDŽABA Napadnuta u teheranskom metrou
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema grupi za ljudska prava šesnaestogodišnjakinja Armita Geravand, pala je u komu nakon što je zadobila "teške povrede" posle "fizičkog napada" žena, moralnih policajaca u metrou u Teheranu.

Hengav, norveška kurdska nevladina organizacija za ljudska prava, tvrdila je da su Armitu napali službenici za hidžab u stanici Šohada, jer nije nosila maramu.

Sve žene u Iranu treba da nose hidžab prema strogim zakonima o moralu, a tinejdžerka se sada leči u teheranskoj bolnici Fadžr.

Državni mediji su objavili: „Praćenja najnovijeg zdravstvenog stanja Geravanda pokazuju da se njeno stanje moždane smrti čini izvesnim uprkos naporima medicinskog osoblja.“

Armitin slučaj izazvao je zabrinutost da bi se 16-godišnjakinja mogla suočiti sa istom sudbinom kao Mahsa Amini, 22-godišnja žena čija je smrt u komi prošle godine u pritvoru moralne policije izazvala višemesečne proteste širom zemlje.

IRANSKA TINEJDŽERKA (16) U KOMI ZBOG HIDŽABA Napadnuta u teheranskom metrou

Foto: Shutterstock

 

Čini se da neprovereni CCTV snimci pokazuju tinejdžerku kako ide ka vozu bez hidžaba sa dvoje svojih prijatelja. Može se i videti nekoliko putnika kako se okupljaju da gledaju kako devojku odvode.

Hengov je kasnije podelio fotografiju mlade devojke koja leži u bolničkom krevetu sa nekoliko delova medicinske opreme zakačenih za nju, tvrdeći da je to slika Armite.

Izvor je jednoj iranskoj novinskoj agenciji rekao da je „dovedena u bolnicu u komatoznom stanju“ i da joj je potrebna reanimacija jer je ili prestala da diše ili joj je srce stalo.

Vlasti su negirale da je ovo bio slučaj zlostavljanja od strane države nad još jednom mladom ženom.

Šef operativne kompanije metroa u Teheranu Masud Dorosti rekao je da snimci CCTV-a ne pokazuju znakove verbalnog ili fizičkog sukoba između putnika ili zaposlenih u kompaniji.

Armitini roditelji su javno izjavili da je njihova ćerka doživela pad krvnog pritiska, izgubila ravnotežu i udarila glavom u kabini metroa. Međutim, nekoliko aktivista, koji su razgovarali sa Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni, tvrde da je Iran izvršio jak pritisak na njene roditelje. Iranska novinarka koja istražuje incident uhapšena je i zadržana od strane vlasti nekoliko sati nakon što se raspitala u bolnici.


BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading