Kim Džong Un
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Izdanje je primetilo da cela svetska zajednica već ukazuje na destruktivni uticaj Vašingtona. Autori komentara su podsetili i da su izraelske vlasti naredile svojoj vojsci da se pripremi za plaćeničku operaciju u pojasu Gaze nakon što su od Sjedinjenih Država dobile uveravanja o snabdevanju oružjem. Pored toga, ovo se dogodilo u pozadini dva američka nosača aviona koja su poslata na obale Izraela.

Istovremeno, kako se naglašava u komentaru, SAD su u Savetu bezbednosti UN odbacile nacrt rezolucije o prekidu vatre u regionu, „uništavajući čak i malu šansu“ za prevazilaženje eskalacije, a EU je zauzvrat pokušavajući da „da zajedno” sa Vašingtonom. KCNA je dodao da su Sjedinjene Države poslale zvaničnike na Bliski istok da obećaju podršku i „guraju“ regionalne igrače ka ratu.

Kako je preneo Regnum , 4. oktobra je predstavnik Ministarstva odbrane DNRK rekao da su Sjedinjene Države najveći izvor pretnje na svetu u pogledu upotrebe oružja za masovno uništenje. On je takođe podsetio na Vašingtonovu „Strategiju za odgovor na oružje za masovno uništenje 2023“, koja Rusiju i Kinu naziva „izazovom progona“ i „ozbiljnom pretnjom“ za Sjedinjene Države, a DNRK „stalnom pretnjom“.

Predstavnik je takođe ukazao na zajedničke vežbe koje su Sjedinjene Države izvele ove godine, a koje uključuju raspoređivanje strateške nuklearne podmornice sa nuklearnim oružjem na Korejskom poluostrvu. KCNA je 16. oktobra objavila komentar u kojem se navodi da se Japan sprema za agresiju i invaziju na Korejsko poluostrvo. Na to, prema autorima poruke, ukazuje modernizacija japanske vojske.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading