Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Činjenica je da su Izraelci postali mete ekstremnog nasilja, karakterističnog inače za zlikovce s teškim poremećajima ličnosti, otvara pitanje šta je uzrok takve nezapamćene bestijalnosti u zaista masovnim razmererama. Broj gnusnih zločina 7. oktobra takav je da se ne može pripisati nekolicini poremećenih osoba, nego se očigledno radilo o organizovanoj akciji sejanja bolesnog terora. Je li nova strategija Hamasa, a možda i drugih islamističkih terorista, sprovesti što više što užasnijeg i što bolesnijeg nasilja kako bi čistom okrutnošću osigurali aktiviranje šireg krvavog sukoba? U kojoj meri je sadizmu Hamasovih ubica doprinelo organizirano korišćenje narkotika? Šta ako su današnji teroristi postali toliko bolesni da su čak spremni ubijati svoje sunarodnike kako bi za "zločine protiv civila" mogli optužiti Izraelce?

Ovo su međusobno povezana pitanja na koja još ne postoje jasni odgovori, a mogla bi odrediti budućnost novog sukoba na Bliskom istoku. Nemački Bild doneo je priču s nekim do sada manje poznatim detaljima horora Hamasovog napada, koji nas upozoravaju koliko je ponašanje napadača bilo neljudsko, a bazirana je na izveštajima vojnog rabina Haima Veisberga koji je zadužen za sastavljanje izveštaja o zločinima prema jevrejskoj populaciji, kakvi nisu viđeni od Holokausta. Veisberg upozorava da krajnji opseg Hamasovih zločina još nisu sagledali.

"Već smo identifikovali tela 800 ljudi i radimo na još 500", rekao je Veisberg. "Ali svaki dan primamo sve više tela. Sinoć su pronađena još 73."

Također izveštava o najgorem zlostavljanju:

"Imamo bebe s odsečenim glavama. Leševi bez ruku, bez nogu, bez genitalija."

Drugi lekar koji je pomagao identifikaciji tela rekao je:

"Ako zamislite najgori horor film ikada snimljen, stvarnost povreda na telima koja vidimo je gora, puno gora", prenosi Bild.

Donose i ispovest Izraelke Šari koja je zadužena za čišćenje tela (ili ostataka) izraelskih žrtava koje su mučili, sakatili i ubijali Hamasovci. Neno indirektno svedočanstvo otkriva razmere čistog užasa Hamasovaca koji su delovali poput najgorih serijskih ubica bez ikakve empatije čak i za decu.

"Ono što su ti varvari učinili ovim ljudima je neopisivo", kaže Šari.

Nikad nije očekivala da će se suočiti s onim što je videla.

"Hamasovi teroristi i rulja iz Gaze počinili su masovna silovanja koja su bila toliko brutalna da su se karlice žrtava lomile. Među žrtvama je bilo žena, baka, dece. Videla je žrtve čije su glave bile odsečene. Žene koje su se probudile u noćnoj odeći i ubijene su. Razbijene glave iz kojih curi mozak", rekla je Šari. Žene i deca su spaljeni. Brojni su leševi ‘"s rukama vezanim na leđima", piše Bild.

Ovaj izveštaj najtiražnije njemačke novine otkriva kako su teroristi Hamasa sistematski provodili nasilje koje inače pripisujemo osobama koje pate od teških duševnih bolesti, što daje novu dimenziju višedecenijskom sukobu.

Nivo nasilja prema Izraelcima bila je tolika da se zaista otvara pitanje kako osigurati održivi mir u regiji, što na kraju mora biti rešenje.

Jedno od objašnjenja neljudski svirepog ponašanja Hamasovaca je korištenje narkotika koji suzbijaju osećaj straha, ali i očigledno razvijaju patološke sadističke porive. Teze da su Hamasovci koristili narkotike tokom akcije pojavile su se u više medija, a najčešće se spominje "kokain za siromašne", sintetski amfetamin poznat pod imenom Kaptagon.

"Veruje se da je ova droga, koja se tajno proizvodila u nekoliko zemalja južne Evrope, igrala ulogu u napadima, javljaju izraelske novinske agencije. Istraga je takođe rasvetlila rutu krijumčarenja Kaptagona, jer se navodno kreće kroz Tursku kako bi došao do potrošačkih tržišta na Arapskom poluostrvu. Kaptagon, često nazivan i "kokainom za siromašne", snažan je stimulans koji kod konzumenata izaziva osjećaj smirenosti i ravnodušnosti. Poznat je po tome što pojedince održava visoko budnima tokom dužeg razdoblja i suzbija njihov apetit. Prema izveštajima, teroristi Hamasa navodno su konzumirali Kaptagon pre izvođenja napada na izraelske stanovnike duž granice Gaze i tokom napada na festivalu 7. oktobra.

Ovo nije prvi put da se Kaptagon povezuje s terorističkim aktivnostima. U izvješću se ističe da su teroristi Islamske države koristili istu drogu 2015. kako bi suzbili strah prije izvođenja vlastitih napada. Pretpostavlja se da su Liban i Sirija postali značajni proizvođači i distributeri Kaptagona otkad je uticaj ISIS-a smanjen“, piše Biznis tudej.

U siromašnim sredinama, kakva je Gaza, cena Kaptagona kreće se oko dolar-dva, dok je u razvijenijim državama jedna tableta 20-ak dolara.

"U izveštaju se dalje tvrdi da je proizvodnja i prodaja Kaptagona postala izvor prihoda za Siriju te da ju navodno pomaže i Hezbolah kojeg podržava Iran. Istraga Njujork Tajmsa iz 2021. otkrila je da su pojedinci koji imaju veze sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom uspostavili uspešnu industriju za proizvodnju Kaptagona, a proizvodnju je nadgledao Asadov brat“, piše BT.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading