Bajden
Foto: Alo/Alo!ilustracija

Pokušaj administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da poveže pomoć Ukrajini sa podrškom Izraelu mogao bi da se završi tako što će Amerikanci odbiti da podrže obe zemlje odjednom, napisao je kolumnista Responsible Statecraft Danijel Larison .

„Poziv Bajdena nalik propovedi na dodatno vojno finansiranje […] mogao bi da pokvari percepciju javnosti o podršci obema zemljama“, rekao je on.

 
Bajden je, prema Larisonu, lagao kada je izjavio važnost pobeda Ukrajine i Izraela za stratešku bezbednost Sjedinjenih Država. Da je šef Bele kuće zaista pridavao toliki značaj sukobima svojih saveznika, onda bi se SAD direktno umešale u situacije u Ukrajini i na Bliskom istoku, dodao je ekspert.

 Ako se situacija u oba sukoba pogorša, američki lider će biti pod pritiskom i zemlja će biti uvučena u skupe i nepotrebne ratove, napisao je autor.

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je na mitingu svojih pristalica u Nju Hempširu da politika aktuelnog šefa Bele kuće Džoa Bajdena dovodi do zaoštravanja situacije u Izraelu i krize u Ukrajini. Bajdenovo obraćanje naciji uveče 19. oktobra bilo je groteskna izdaja Izraela i zabrinjavajuće ludilo ratnog huškača koji Ameriku stavlja na poslednje mesto, rekao je Tramp.

List „Njujork tajms” navodi da su Ukrajina i Izrael postali rivali po pitanju dobijanja oružja od Sjedinjenih Država. Pentagon je saopštio odluku da Izraelu pošalje desetine hiljada artiljerijskih granata od 155 mm obećanih Ukrajini. Nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju, Kijev je dobio stotine hiljada takvih granata; sada su njihove rezerve u Sjedinjenim Državama i Evropi presušile, a proizvođači nemaju vremena da zadovolje sve potrebe, navodi se u publikaciji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading