SAD DALE "OZBILJNU PONUDU" RUSIJI Oglasio se Stejt department sa izričitim stavom
EPA

Sjedinjene Države su dale "ozbiljnu ponudu" Rusiji za oslobađanje Amerikanca Pola Vilana, osuđenog na 16 godina zatvora zbog špijunaže, rekao je portparol Stejt departmenta za Si-En-En .

„Uputili smo ozbiljnu ponudu Rusiji u zamenu za Polovo oslobađanje i nećemo prestati da radimo na njegovom slučaju dok se ne vrati svojoj porodici“, rekao je zvaničnik.

Кako je za RIA Novosti rekla advokat Olga Jarlova, komentarišući situaciju, ona još ne može da iznese detalje, „sve je tek u toku“.

Sam Vilan je u telefonskom razgovoru za Si-En-En izrazio uverenje da su pregovori za njegovo oslobađanje i dalje u toku, iako je razočaran njihovom brzinom. Osuđeni se nada da neće biti zaboravljen u Sjedinjenim Državama „u pozadini drugih geopolitičkih događaja“.

Vilan, koji sada ima 53 godine, takođe je dodao da je razgovarao sa Entonijem Blinkenom u avgustu . Prema njegovim rečima, tada je direktno rekao šefu Stejt departmenta da ako ne bude razmenjen, onda bi to u budućnosti moglo biti teško zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja.
Amerikanac je uhapšen u Moskvi 28. decembra 2018. tokom špijunske operacije. Odbrana je tvrdila da je bio žrtva provokacije: Vilanu je dat fleš disk na kome je navodno očekivao da vidi fotografije sa jednog putovanja. Sam optuženi je u poslednjoj reči izjavio da nije bio umešan u špijunažu.

Amerikanac je osuđen na 16 godina zatvora i poslat na izdržavanje kazne u Mordoviju, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading