Hamas
Foto: Printscreen/youtube

Izraelske vlasti objavile su snimak na kojem su, kako navode, zarobljeni militanti Hamasa, koji su rekli da je grupa obećala nagradu od 10.000 dolara i stan borcima koji dovedu izraelske taoce u Gazu, prenosi The Jerusalem Post.

U snimku, koji su objavile bezbednosna agencija Šin Bet i policijske snage Izraela, navodno je prikazano nekoliko zarobljenih militanata Hamasa dok ih ispituju o događajima 7. oktobra.

Tog dana Hamas je izveo niz iznenadnih napada na Izrael, u kojima je poginulo više od 1.400 ljudi.

U snimku militant Hamasa je rekao da su dobili naređenja da "kidnapuju što je moguće više" tokom terorističkih napada.

On je u snimku rekao da su operativci Hamasa bili podstaknuti "stipendijom" za svakog izraelskog taoca kojeg dovedu u Gazu.

Nagradu stana i paušalnu isplatu za svaku zarobljenu osobu pomenuo je komandir čete brigade Al-Kasam, rekao je čovek na snimku ispitivanja.

"Tako to funkcioniše u brigadi Al-Kasam", dodao je on.

Brigada Al-Kasam je vojno krilo Hamasa. Prema Evropskoj uniji, koja na Hamas gleda kao na terorističku organizaciju, to je najveća i najbolja vojna grupa u Gazi.

The Jerusalem post piše da je svaki zarobljeni borac Hamasa imao malo drugačije iskustvo, ali su izraelske obaveštajne snage zabeležile niz zajedničkih stvari. Svim agentima Hamasa data su eksplicitna uputstva da ubijaju i kidnapuju civile, uključujući starce, zajedno sa ženama i decom.

Dok su to radili, njihovi komandanti su ostali u Gazi.

Zarobljeni borci su rekli da je plan bio da preduzmu gradove koje su napali i tamo zadrže položaje kada završe sa ubijanjem i kidnapovanjem stanovnika.

"Instrukcije su bile da kidnapujemo žene i decu", rekao je drugi zarobljenik.

Drugi je opisao susret sa mrtvom osobom.

"Njeno telo je ležalo na podu. Upucao sam je, i moj komandant je vikao na mene što trošim metke na mrtvo telo", rekao je on.

Teroristi su opisali i niz drugih užasnih aktivnosti, uključujući korišćenje dima da bi se civili isterali iz skloništa i pucanje na nekoliko kućnih ljubimaca.

Nakon napada 7. oktorba, veruje se da je više od 200 talaca odvedeno u Gazu. Četiri žene puštene su u međuvremenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading