Vladimir Putin
Foto: AP/Konstantin Zavrazhin (POOL)

Godinama medijima kruže priče o lošem zdravstvenom stanju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ove priče pojačale su se nakon što je počeo rat u Ukrajini, pa smo često čitali o tome kako Putin navodno ima Parkinsonovu bolest, rak, da ide da tajne hemioterapije, da je povredio kičmu nakon pada sa stepenica, ali i one da tokom putovanja koristi usluge dvojnika.

Poslednji u nizu ovakvih navoda bilo je da ga je član ličnog obezbeđenja navodno pronašao zgrčenog na podu u spavaćoj sobi. Nakon ovih navoda oglasio se i portparol Kremlja Dmitri Peskov, koji je medijima rekao da je to "apsurdna obmana i da je sa ruskim predsednikom sve u najboljem redu".

Prva vest o lošem Putinovom zdravlju pojavila se na Telegram kanalu General SVR.

Poznat po čestom objavljivanju sumnjivih tvrdnji o Putinovom lošem zdravlju, ovaj kanal se pojavio 2020. godine, tvrdeći da ga vode bivši članovi Ruske spoljne obaveštajne službe i drugi državni organi.

Uprkos svojim nedokazanim i sumnjivim tvrdnjama, oni često dospevaju u tabloide širom sveta, a jedan stručnjak je izjavio da se ovaj kanal pokazao "korisnim" za ruski režim.

U razgovoru za The Independent, Džejms Niksi, direktor rusko-evroazijskih programa u Četam hausu, rekao je da ovaj kanal ima evidenciju o objavljivanju dezinformacija, kao i da je u službi Rusije.

"Kremlju odgovara da seje zabunu", rekao je on.

Niksi dodaje da je pominjanje Putina u kontekstu koji nije vezan sa invazijom na Ukrajinu i više nego koristan za ruskog predsednika.

"Prosečan životni vek muškarca u Rusiji je 71 godinu. Međutim, on nije prosečan čovek, On ima jako dobro zdravstveno zdravlje i nije sklon alkoholu kao neki njegovi prethodnici. Možemo da se složimo da je dobrog zdravlja za jednog sedamdesetogodišnjaka", rekao je Niksi.

Priče o dvojniku

Istoričar dr Mark Geoloti rekao je da su šanse da informacije o Putinu procure iz njegovog bliskog kruga, a da ta osoba ne bude uhvaćena su jako male.

"Putinov najuži krug ljudi je crna kutija. Većinu vremena ne znamo ni gde se on nalazi, a kamoli kakvog je zdravlja", kazao je on.

Spekulacije koje kruže oko Putina nisu fokusirane samo na njegovo zdravlje. Tokom pandemije korona virusa pojavile su se spekulacije da je paranoičan, da gradi podzemne bunkere, kao i da primorava ljude koji ga posećuju da prođu kroz tunel sa UV svetlima.

Jedna od najčešćih priča je da Putin koristi usluge dublera, a ova priča bila je vrlo aktuelna tokom njegove posete Dagestanu jer su mnogi njegovu interakciju sa masom smatrali vrlo neuobičajenom za njega.

Peskov je i ove navode o dvojniku takođe je odlučno negirao.

"To su lažne vesti koje prenose pojedini mediji. Ovo kod nas ne izaziva ništa drugo osim osmeha", rekao je on.

U intervjuu iz 2020. godine Putin je demantovao dugogodišnje glasine da koristi dvojnike, iako je rekao da mu je u prošlosti ponuđena mogućnost da ga ima iz bezbednosnih razloga.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading