Hotel Riougong u Severnoj Koreji
Foto: EPA/EPA

Smešten u severnokorejskoj prestonici Pjongjangu, hotel Riugiong je trebalo da dočeka svoje prve goste pre više od 25 godina.

Hotel se poredi sa 'Mordorom' zbog svoje strukture u obliku piramide i svog položaja u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Izgradnja hotela je prvobitno počela 1987. i – da je završena po planu dve godine kasnije – otvorio bi se kao najviši hotel na svetu.

Sada, umesto toga, ima prilično neželjenu statistiku da je najviša nenaseljena zgrada na svetu.

Planirano je da se u hotelu izgradi 3.000 soba, koje bi bile raširene po trokrilnoj zgradi. Međutim, radovi na hotelu su pauzirani 1992. godine pošto je Severna Koreja pretrpela ekonomsku krizu nakon raspada Sovjetskog Saveza te godine.

Nakon 16 godina pauze, egipatski izvođač, grupa Orascom, preuzela je projekat i oživela izgradnju 2008. godine, navodi Rojters.

Nakon duže pauze u daljem razvoju hotela, spoljašnje staklene ploče su postavljene u julu 2011. Ovaj razvoj događaja doveo je do uveravanja severnokorejskih zvaničnika da će hotel konačno biti otvoren 2012. godine – što je posle još jednog odlaganja pomereno za 2013. godinu.

Tokom ovog perioda, grupa nemačkih luksuznih hotela Kempinski trebalo je da nadgleda upravljanje sajtom, ali se povukla samo nekoliko meseci nakon što ga je preuzela, navodeći da „trenutno nije bilo moguće“ biti na tržištu Severne Koreje u to vreme.

Naravno, nade da će se hotel na kraju otvoriti u nekom svojstvu nisu se ostvarile, jer se veruje da je hotel do danas potpuno prazan.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading