Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

U nacrtu rezolucije koju su predložile SAD osuđen je napad Hamasa, podržava pravo Izraela na samoodbranu i poziva na momentalno oslobađanje svih talaca. Veto na ovu tezoluciju uložile su Rusija i Kina.

Odbijen je i prelog Rusije, a veto su uložile Velika Britanija i SAD.

Izraelska vojska nastavila je granatiranje položaja Hamasa u Pojasu Gaze, kao i Hezbolaha u južnom Libanu, dok Hamas ispaljuje rakete ka južnom i centralnom Izraelu.

Kraj bloga:

22.44 900 Američkih vojnika (VIDEO)

Sjedinjene Države raspoređuju još oko 900 vojnika na Bliski istok, uključujući operatere sistema protivvazdušne odbrane, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Patrik Rajder.

 

 

 

22.35 - Mediji: Napadnuta izraelska vojna baza u Eritreji

Izraelski vojnici napadnuti su u bazi na arhipelagu Dahlak u Crvenom moru, koji pripada Eritreji, javio je libanski TV kanal Al Majadin, pozivajući se na eritrejske vojne izvore. Izvori su rekli da je u napadu ubijen visoki oficir. Kako su naveli, meta napada bio je vrh planine na kojoj se nalazi izraelska osmatračnica u Crvenom moru. Al Majadin navodi da je Dahlak najveća izraelska baza u inostranstvu nalazi se na arhipelagu.

22.05 - "Gvozdena kupola "aktivirana treći put za 24 sata

Odbrambeni raketni sistem „Gvozdena kupola“ aktiviran treći put za 24 sata u Tel Avivu kako bi presreo palestinske rakete.

 

21.18 - Izraelski ministar odbrane građanima: Pripremite se za dugu borbu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da građani Izraela, što se tiče sukoba sa Hamasom, moraju da se pripreme za dugu borbu.

„Pripremamo teren za nastavak kampanje, uslediće nove faze“, rekao je Galant, navodeći da će se kopnena operacija dogoditi, preneo je „Harec“.

 

21.05 - Ubijena trojica istaknutih komandanata Hamasa?

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su u današnjem vazdušnom udaru na Pojas Gaze ubijena trojica istaknutih komandanata Hamasove brigade u gradu Gaza.

 

20.20Iranski ministar zapretio Americi u UN

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian, govoreći na Generalnoj skupštini UN, izneo je prikriveno upozorenje.

„Otvoreno ću reći američkim državnicima koji sada režiraju genocid u Palestini da ne pozdravljamo širenje rata u regionu. Ali ako se genocid u Gazi nastavi, onda ih taj plamen neće poštedeti“, rekao je ministar, prenosi Sputnjik.

 

19.35 - Izrael kritikovao Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo je danas Rusiju što je ugostila lidere palestinske militantne grupe Hamas i pozvalo Moskvu da ih odmah protera.

-Hamas je teroristička organizacija gora od ISIS-a, napisao je na platformi X (Tviter) portparol ministarstva Lior Hajat.

 

19.05 -  Hamas ponudio da oslobodi civile

Hamas je ponudio oslobađanje civilnih talaca, rekao je iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian Generalnoj skupštini UN u četvrtak, pozivajući UN da podrže oslobađanje i 6.000 Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima. Prema libanskom izdanju Al-Maiaden, zarobljenici bi mogli biti predati Iranu uz pomoć Turske i Katara.

 

18.40Ubijen zamenik šefa hamasove obaveštajne uprave (VIDEO)

Izraelci objavili snimak

 

18.36 - Raketne sirene u više gradova u centralnom Izraelu

Sirene za vazdušne napade se oglašavaju u nizu gradova širom centralnog Izraela, uključujući Tel Aviv, Rišon Lecion, Bat Jam, Givataim, Ramat Gan, Holon i druge, nakon teške salve raketa iz Gaze.

 

18.18 Arapske zemlje osudile gađanje civila u Gazi

Ministri spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina, Saudijske Arabije, Omana, Katara, Kuvajta, Egipta i Maroka osudili su danas gađanje civila i kršenje međunarodnog prava u Gazi, koja je pod izraelskim bombardovanjem.

U zajedničkom saopštenju pominje se da pravo na samoodbranu ne opravdava kršenje zakona i zanemarivanje prava Palestinaca. Arapski ministri dodali su u saopštenju da osuđuju i prisilno raseljavanje i kolektivno kažnjavanje u Gazi.

 

17.40 - Sastanak sa Hamasa sa Bogdanovim 

Predstavnici Hamasa su tokom sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihailom Bogdanovim visoko cenili Putinov stav i napore ruske diplomatije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnik.

 

17.12 - Hamas saopštio užasavajuću vest

"Ubijeno je oko 50 talaca!"

17.07 Ubijen komadant Hamasa

Izraelska vojska saopštila je da je ubila jednog od komandanata Hamasovih raketnih snaga u Кan Junisu.

 

 

 

17.00 Rakete iz Pojasa Gaze ispaljene su na Tel Aviv (VIDEO)

 Izraelska vojska javlja da je 5 raketa ispaljeno iz pojasa Gaze na Tel Aviv, 2 od njih presretnute.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u centralnom Izraelu.

 

 

 

11.36 - UN: Danas verovatno nestaju zalihe goriva u Gazi

UN-ova agencija za pomoć palestinskom narodu (UNRWA), saopštila je kako očekuje da će danas nestati zalihe goriva u Gazi.

Agencija je delila svoje zalihe kako bi kamioni mogli dostaviti pomoć, kako bi pekare mogle da rade i dostaviti hranu ljudima u skloništima i kako bi u bolnicama funkcionirali inkubatori, uređaji za održavanja na životu i slično.

10.50 - 224 taoca u Gazi

U Gazi drže 224 taoca, objavila je izraelska vojska.

Juče je saopšteno da je Hamas zarobio 222 osobe, uključujući strane državljane.

Od 7. oktobra oslobođena su četiri taoca.

09.47 - UN: Ne postoji bezbedno mesto u Pojasu Gaze

Ne postoji nijedno bezbedno mesto u Pojasu Gaze, saopštila je danas za BBC Lin Hejstings, humanitarnI koordinator UN za Palestince.

Ona je ovako odgovorila na poziv Izraela stanovništvu u gradu Gazi, u kojem živi više od milion ljudi, da se presele na južni deo tog pojasa uoči očekivane kopnene invazije.

08.55 - IDF potvrdio napad u Pojasu Gaze, stradala porodica novinara Al Džazire

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su izvele vazdušni napad na terorističku infrastrukturu Hamasa u Pojasu Gaze.

07.33 - IDF: Izveden "ciljani napad" u Gazi, priprema za sledeću fazu rata

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći izvele "ciljani napad" na severni deo pojasa Gaze sa pešadijskim snagama i tenkovima.

Kako se navodi, trupe su ciljale brojne teroriste, infrastrukturu i pozicije za lansiranje protivtenkovskih vođenih raketa.

07.00 - Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci

Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas, ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je izraelska vlada.

Među njima su čak 54 državljanina Tajlanda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading