IZRAEL IMA NOVO TAJNO ORUŽJE Pronašli rešenje za zamku u Gazi, kopnena ofanziva može da počne?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izraelske odbrambene snage (IDF) testiraju hemijske bombe, koje ne sadrže eksploziv, ali se koriste za zatvaranje rupa ili ulaza u tunele.

IDF nije komentarisao upotrebu takozvanih "sunđer bombi", koje stvaraju iznenadnu eksploziju pene koja se brzo širi, a zatim stvrdnjava.

Njeni vojnici su viđeni kako raspoređuju te uređaje tokom vežbi 2021. Vojska je postavila lažni sistem tunela u jednoj vojnoj bazi blizu granice sa Gazom.

Trupe će se verovatno suočiti sa krvavom bitkom kroz tunele Gazi kada započnu svoju očekivanu kopnenu invaziju. Smatra se da je mreža duga stotinama milja i prožeta zamkama.

"Sunđerasta bomba" bi spečila zasedu


„Sunđerasta bomba“ bi sprečila da vojnici budu uhvađeni u zasedu dok se kreću dalje u mrežu tunela, zatvarajući praznine kroz koje bi Hamas mogao da napadne.

Sadržani u plastičnoj posudi, specijalizovani uređaji imaju metalnu pregradu koja razdvaja dve tečnosti. Kada se ova barijera izvuče, jedinjenja se mešaju, a onda vojnik postavlja „bombu“ ili je baca dalje napred.

Specijalizovani timovi u inžinjerijskom korpusu IDF-a grupisani su u jedinice za izviđanje tunela i opremljeni zemaljskim i vazdušnim senzorima, radarima koji prodiru u zemlju i specijalnim sistemima za bušenje za lociranje tunela.

Takođe su dobili posebnu opremu da vide kada su pod zemljom.

Standardnim naočarima za noćno gledanje potreban je element ambijentalnog svetla da bi efikasno funkcionisale, ali pošto je svo prirodno svetlo blokirano kada se kreću ispod zemlje, vojnici će se oslanjati na termalnu tehnologiju da bi videli u potpunom mraku.

Takođe su razvijeni novi radio uređaji, optimizovani za rad u ekstremnim uslovima pod zemljom.

Međutim, postoje potencijalne komplikacije sa podzemnim arsenalom.

„Sunđerasta bomba“ je opasna za rad, a neki izraelski vojnici su izgubili vid zbog pogrešnog rukovanja smešom.

Izrael takođe može koristiti robote i bespilotne letelice za pomoć pri navigaciji tunelima - ali do sada je bilo poteškoća u upravljanju u podzemlju.

Mikro-dronovi za izviđanje, koji se mogu držati na dlanu, takođe se mogu koristiti, ali će na sličan način oni mogu zakazati kako signal slabi.

Tehnološka kompanija Roboteam sa sedištem u Izraelu razvila je IRIS, mali dron koji se može voziti na točkovima putem daljinskog upravljanja.

On prenosi slike nazad na kontroler i na taj način omogućava upravljanje uređajem sa bezbedne pozicije.

Neki uređaji mogu imati pričvršćeno oružje tako da ako se vide neprijateljski borci, kontrolor može detonirati eksploziv.

Pored IRIS-a, razvio je MTGR, „mikro taktičkog zemaljskog robota“ koji može da se penje stepenicama i dizajniran je da njime upravljaju vojnici u zgradama i pećinama, prenosi britanski Telegraf.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading