Sin osnivača Hamasa Mosab Hasan Jusef
Foto: Printscreen/Youtube

Mosab Hasan Jusef, sin osnivača Hamasa, kritikovao je militantnu organizaciju i njene zapadne pristalice u emisiji "Bez cenzure" engleskog emitera Pirsa Morgana u četvrtak.

Takođe poznat kao „Zeleni princ“, Jusef se pojavio nakon gomile drugih palestinskih gostiju koji su bili pozvani da iznesu svoje poglede na rat između Izraela i Hamasa.

Hamasov pokolj Izraelaca, naroda opterećenog traumom od Holokausta, „otvorilo je kapije pakla palestinskom narodu“, demonstrirajući spremnost Hamasa da žrtvuje palestinsku decu i civile, rekao je Jusef.

Ovo je moja poruka kao bivšeg člana Hamasa, kao sina jednog od osnivača Hamasa: dosta ovoga. Ako ih sada ne zaustavimo, sledeći rat će biti smrtonosniji."

Jusef je dugo javno govorio o svom iskustvu odrastanja u gradu Ramala na Zapadnoj obali kao sin Hasana Jusefa, suosnivača Hamasa; bio je zatvoren, i postao doušnik i kasnije zagovornik Izraela.

„Hamas samo želi uništenje Izraela“

„Od svog osnivanja, Hamas je [imao] jedan cilj na umu, a to je uništenje Države Izrael“, rekao je Jusef.

Dalje je rekao: „Nije tajna da Hamas želi da uništi Državu Izrael. Oni ne mogu da prihvate Izrael niti da prihvate izraelsko pravo na postojanje."

Što se tiče Hamasovog masakra u južnom Izraelu 7. oktobra, Jusef je rekao da, iako je bio zatečen obimom napada, nije iznenađen Hamasovom brutalnošću.

U odgovoru na naknadno pitanje o tome koji deo Palestinaca u Gazi simpatiše ili podržava Hamas, palestinski aktivista je ustvrdio da kada Hamas konačno bude svrgnut, ne samo da će Gazi slaviti, već će i zahvaliti Izraelu na tome.

Morgan je kasnije pitao o Jusefovom odgovoru na propalestinske aktiviste koji krive Izrael za sukob.

„Od detinjstva slušam priče od [onih koji su] pro-Palestinci i od onih koji koriste takozvanu ’palestinsku stvar‘. Najmanje im je stalo do palestinske dece i njihove budućnosti. Ja sam legitimni predstavnik palestinske dece. Dete u meni govori!“

U očiglednoj referenci na goste koji podržavaju Hamas koji su se pojavljivali u ranijim emisijama, kao što su islamistički propovednik Mohamed Hidžab i britanski reper Lovkei, Jusef je dodao:

„Ne želim da neko dolazi iz Londona ili da neko dolazi sa drugog kraja sveta da mi kaže kakva je borba palestinske dece."

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading