"HJUSTONE IMAMO PROBLEM" Nasina misija istraživanja asteroida vredna milijardu dolara "propala" zbog dva šrafa
Foto: Shutterstock

Nasina misija OSIRIS-REK je možda prenela svoj dragoceni naučni teret svemirske prašine, ali nedostatak odgovarajućeg alata onemogućava napore da mu se pristupi.

Svemirska agencija je objavila: „Nakon višestrukih pokušaja uklanjanja, tim je otkrio dva od 35 zatvarača na glavi TAGSAM, koje ne mogu da uklone sa trenutnim alatima odobrenim za upotrebu.

Sav rad se obavlja u specijalizovanom sanduku pod protokom azota kako bi se sprečio izlaganje Zemljinoj atmosferi, čuvajući prvobitno stanje uzorka za naknadnu naučnu analizu.

„Hjustone, imamo problem“ 



Istraživači u Nasinom svemirskom centru Džonson u Hjustonu sada razmišljaju o tome kako da dođu do neprocenjivog kamenja i prašine koji se nalaze u njima pomoću alata odobrenih za upotrebu.

Tim kustosa koji obrađuje uzorak Bennu već je uklonio i sakupio 70,3 grama kamenja i prašine, što je prevazišlo cilj agencije da donese najmanje 60 g na Zemlju, saopštila je NASA.

Tim će provesti narednih nekoliko nedelja razvijajući i vežbajući novu proceduru za uklanjanje preostalog uzorka asteroida iz glave TAGSAM dok istovremeno obrađuje materijal koji je sakupljen ove nedelje.

BONUS VIDEO

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading