Hezbolah
Foto: EPA/EPA

"Od dve stvari zavisi šta će biti i koliko je moguće to globalno proširenje po principu koncentričnih krugova, prvo da li će u tom nekom radikalnom delu islamskog faktora da zaživi stav da je ovo trenutak kada se treba obračunati sa Izraelom, a drugo da li će doći do jedne globalne integracije islamskog faktora, bez obzira na razlike verske ili nacionalne. Ukoliko do toga dođe, onda rizikujemo globalni sukob sa znatno širim razmerama", izjavio je on za Tanjug.

Kako je naveo, za sada nema nade da se diplomatskim putem zaustavi krvoproliće na Bliskom istoku, pogotovo posle jasnog stava Vašingtona i Londona da su protiv prekida vatre u Pojasu Gaze.

Milivojević dodaje da je prekid vatre prvi uslov da diplomatija stupi na scenu, i napominje da u trenutnoj situaciji na Bliskom istoku nije u izgledu neki rasplet koji bi išao u tom pravcu i dao prostor diplomatiji.

Na pitanje koju cenu je Izrael spreman da plati da bi ostvario svoj vojni cilj, Milivojević je odgovorio da je spreman da plati najveću moguću cenu, sudeći po izjavi premijera Izraela Benjamina Netanjahua da Izrael neće pristati na prekid vatre i da je sada vreme za rat.

"Iza ovoga što kaže Netanjahu proizilazi to da je to rat koji treba da obezbedi budućnost i opstanak Izraela na tim teritorijama. Iz toga se vidi da je smisao i karakter rata sa tog vojnog prenesen na versko i nacionalno pitanje. Kada je pitanje opstanka, onda njega treba bukvalno shvatiti da će Izrael ovog puta ići do kraja, bez obzira na cenu", zaključio je on.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading