Izrael
Foto: EPA/EPA Mohammed Saber

Potpukovnik Salman Habka, 33, mrtav je nakon sukoba sa borcima Hamasa u severnom pojasu Gaze.

On je postao najviši izraelski oficir koji je ubijen od početka rata sa Hamasom.

Potpukovnik Habka je takođe 17. izraelska žrtva u Gazi otkako je IDF pokrenula svoju kopnenu invaziju u punom obimu 27. oktobra.

 

 

Četiri dana nakon njihove akcije na Gazu, Izrael je saopštio da su snage ubile IDF "desetine" boraca Hamasa unutar njihove mreže tunela i podzemnih objekata.

Izraelske trupe su napravile „značajan napredak“ u svojoj kopnenoj ofanzivi dok su nastavile da napreduju dublje u opkoljenu enklavu.

Izraelske snage saopštile su da je Muhamed Asar, šef Hamasove protivtenkovske raketne jedinice, "eliminisan" u napadu na izbeglički kamp u Gazi koji je nazvan "uporište terorista".

Ali taj supeh je postignut po cenu smrti jednog od njihovih najviših vojnika, potpukovnika Habke, koji je bio zaslužan kao oficir koji je „preokrenuo tok bitke“ u Beri kibucu.

Prema IDF-u, Habka je prebacio neke od svojih trupa, nakon što je dobio poruku da se nešto ozbiljno dešava na granici sa Gazom.

Ubrzo su vojnici 53. bataljona 188. oklopne brigade ojačali trupe na terenu mitraljezima i sa šest svojih tenkova.

Timovi su bili raspoređeni između tri kibuca, pre nego što je Habka poslao još jedan odred na prelaz Erez.

Habka je stigao u kibuc sa dva tenka i pridružio se odredu padobranaca na mestu gde su uspeli da potisnu teroriste Hamasa i preuzmu prednost.

Ali Habka odluka da razdvoji tenkove pokazala se kao hrabra, dobro osmišljena taktika, pošto su njegove posade odbile još jedan napad koji je došao preko prelaza Erez i ubio teroriste na granici, prenosi britanski San

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading