SPREMA SE KAPITULACIJA UKRAJINE? Putin trlja ruke - zapadni zvaničnici u klin, Zelenski u ploču
Foto: Shutterstock

- Zvaničnici iz Sjedinjenih Država i Evrope počeli su razgovore sa ukrajinskom vladom o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom za okončanje rata.

Razgovori uključuju široke obrise onoga od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum - navodi se u izveštaju.

Neki od ovih razgovora održani su prošlog meseca tokom sastanka kontakt grupe o Ukrajini.

Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici zabrinuti su što je sukob, po njihovom mišljenju, dospeo u ćorsokak. Oni takođe nisu sigurni u svoju sposobnost da pruže dalju pomoć Kijevu.

Ranije je, kako je preneo Politiko, američki senator Džejms Dejvid Vens iz Ohaja rekao da će po okončanju sukoba deo teritorije Ukrajine biti pod kontrolom Rusije.

- Vojni ciljevi Zelenskog ne odgovaraju stvarnosti, a deo njegovog okruženja mu pruža otpor. Sukob bi trebalo da se završi ruskom kontrolom nad ukrajinskom teritorijom i sporazumnim rešenjem - citiraju novinari izjavu političara.

On je dodao da su izjave vojnog vođe Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog o situaciji na frontu otkrile duboka neslaganja unutar ukrajinske elite.

SPREMA SE KAPITULACIJA UKRAJINE? Putin trlja ruke - zapadni zvaničnici u klin, Zelenski u ploču

Printskrin

 

Zelenski rekao "ne može"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je danas svoj stav da nije vreme za pregovore sa Rusijom, demantujući da ga je iko od zapadnih lidera pritiskao da uradi to, uključujući i SAD.

- Svi znaju moj stav, koji se poklapa sa stavom ukrajinskog naroda. Danas me niko ne pritiska da pregovaram, niko od lidera EU ili SAD. Da sednemo sa Rusijom i razgovaramo, pritom i damo nešto - to se neće desiti - rekao je Zelenski, preneo je "Gardijan".

On je na konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen dodao da je jasno da je rat na Bliskom istoku skrenuo pažnju sa rata u Ukrajini, naveo je "Tajms of Izrael".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading