PARIZ BLOKIRAO RUSIJU Moskva zatražila intervenciju šefa važne međunarodne organizacije
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

- Na sastancima 42. sednice generalne konferencije organizacije koja je otvorena 7. novembra u Parizu, sprečeno je učešće zamenika šefa delegacije, direktora Odeljenja za multilateralnu humanitarnu saradnju i kulturne veze Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandra Alimova, kao i službenika ruske Komisije za Unesko, koji je takođe odgovoran za komunikacije i informisanje - navodi se u saopštenju Zaharove.

Zbog postupaka Pariza, izvršni sekretar Komisije, Tatjana Dovgalenko, nije mogla da prisustvuje sastanaku nacionalnih komisija zemalja-članica Uneska uoči otvaranja konferencije.

- Ove epizode su samo primeri iz serije sličnih nedopustivih slučajeva. U poslednjih nekoliko meseci, nekolicini ruskih predstavnika nije bilo dozvoljeno da učestvuju u međunarodnim događajima u okviru Organizacije u Parizu bez objašnjenja - ističe Zaharova.

Ona je podsetila na sporazum Francuske i Uneska o centralnim institucijama organizacije. U skladu sa njim Pariz mora da dozvoli predstavnicima država članica da uđu u zemlju bez odlaganja i naknade za vizu. To se odnosi na zamenike, savetnike, stručnjake i sekretare na sednicama svih organa organizacije.

- Pariz je prekršio odredbe tog dokumenta i u tome vidimo samovolju bez vođenja računa o važećim međunarodno-pravnim normama - ocenila je ona.

Zaharova je pozvala generalnog direktora Uneska, Odrija Azulea, da se umeša u situaciju i utiče na Francusku.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading